Świąteczne tradycje

czwartek, 2.4.2015 00:00 2638 1

31 marca 2015 roku w siedzibie Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu odbył się finał konkursu kulinarnego pt. „Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w powiecie wałbrzyskim – Wielkanoc 2015”. Wzięli w nim udział przedstawiciele wszystkich gmin naszego powiatu. 

Barwnie zdobione stoły wielkanocne, potrawy i wypieki przygotowane na konkurs kulinarny przez jedenastu uczestników – wszystko to czekało 31 marca na odwiedzających i gości Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu. Rywalizację pod patronatem Starosty Jacka Cichury urządził Wydział Organizacyjny Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu, współorganizowały ją: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Dolnośląska Izba Rolnicza.

Do rywalizacji kulinarnej stanęli: Jacek Frątczak, Violetta Wendycz, Janina Nowak, Stanisława Skowrońska,  Zofia Sokolnicka, Elżbieta Jarachowska, Irena Portala,  Ewa Durkacz, Wioletta Mierzejewska, Elżbieta Gursztyn i Agnieszka Frach. Ich prezentacjom towarzyszył recital orkiestry Ceramik Band z Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej Curie ze Szczawna-Zdroju.

Wśród potraw konkursowych znalazły się takie specjały jak: faszerowana kaczka, królik po myśliwsku, wielkanocny żurek, tradycyjne gołąbki wedle autorskiego przepisu, chlebek mięsny w kapuście, rolada boczkowa, pasztet jajeczny, zawijaniec świąteczny, biała kiełbasa w żurawinie, rolada wielkanocna, świąteczny przysmak, faszerowane skrzydełka, wielkanocna mozaika, pasztet z kaczki, szynka w żytnim cieście i galantyna z kury. Nie zabrakło też świątecznych wypieków i wielkanocnych ozdób.  

Swoje wyroby rękodzielnicze w postaci wykonanych na szydełku serwet i zajączków, ozdób  zaprezentowali: Janina i Jan Stach, Janina Sady, Paulina Skowrońska i Jolanta Landenberger.

Komisja konkursowa, w skład której weszli Renata Dyląg z DODR, Barbara Szeligowska – przedstawicielka mediów i Marek Tarnacki, Przewodniczący Rady Powiatu oraz przedstawiciel DIR oceniała smak, sposób podania oraz tradycyjnego przygotowania potrawy, a także aranżację i nakrycie stołu.

Jury jednogłośnie przyznało pierwszą lokatę Pani Elżbiecie Gursztyn z Boguszowa-Gorc za pierś z kaczki w sosie borowikowo-pomarańczowym i żurek staropolski. Drugie miejsce zajęła Ewa Durkacz, która przygotowała królika po myśliwsku  i żurek wielkanocny, a na trzecim miejscu znalazła się pani Wioletta Mierzejewska. Jej kaczka faszerowana i pasztet z królika podbiły serca komisji i gości. Nagrody i pamiątkowe dyplomy zwycięzcom i wyróżnionym wręczył Starosta Wałbrzyski Jacek Cichura oraz członkowie komisji konkursowej. Starosta podziękował uczestnikom za ich starania i złożył też przedstawicielom wszystkich gmin świąteczne życzenia. 

Przeczytaj komentarze (1)

Komentarze (1)

X sobota, 04.04.2015 17:56
śliczne króliczki !!!!!!