Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich – edycja 2016

piątek, 18.3.2016 13:13 685 1

17 marca w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbył się konkurs kulinarny „Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich – edycja 2016”. Celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej oraz popularyzacja kultury ludowej. Impreza ta wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych gminy Walim.

W tym roku do konkursu przystąpiło 9 uczestników – mieszkańców gminy Walim – którzy zaprezentowali łącznie 18 potraw. Stoły zostały suto zastawione potrawami niewątpliwie kojarzącymi się z Wielkanocą – jajami w różnym wydaniu, pasztetami, galantyną, drobiem faszerowanym. Nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Świąt Wielkiej Nocy.

Trzyosobowa komisja w składzie: Renata Dyląg – kierownik Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Paweł Brzozowski – dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Barbara Szeligowska – redaktor Polskiego Radia Wrocław, oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu.

I miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” przyznano pani Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową, II miejsce pani Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, natomiast III miejsce panu Jackowi Frątczakowi z Michałkowej za gruszkę wielkanocną.

Osoby te przygotowały wyjątkowe dania docenione przez komisję i nagrodzone bonami pieniężnymi o wartości: 350 zł, 300 zł oraz 250 zł. Pozostali uczestnicy również otrzymali gratyfikację w formie bonów pieniężnych o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.

W wielkanocną atmosferę, wszystkich przybyłych gości wprowadziły występy artystyczne uczniów z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz zespołu ludowego „Kądziołeczka” z Lutomi Dolnej, a także Ks. Proboszcz Janusz Krzeszowiec, który poświęcił wszystkie wielkanocne potrawy.

Organizacją imprezy zajęło się Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.

źródło: Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu

Przeczytaj komentarze (1)

Komentarze (1)

Irena. piątek, 18.03.2016 19:30
Było bardzo przyjemnie i milo. Szkoda że nie ma zdjęć.Potrawy...