Kawiarnia jako pomysł na biznes

niedziela, 8.9.2019 00:00 8342

Rozmowa z Managerem kawiarni EL-Clasico CAFFE w Dzierżoniowie

Kawiarnia jako modny ostatnio pomysł na biznes?

Raczej przypadek wynikający z zainteresowania samym smakiem kawy. Jeszcze kilka lat temu kawa w naszym kraju była po prostu jednym ze smaków. Wszędzie było tak samo więc wszyscy byli przyzwyczajeni i nikogo to nie dziwiło. Tak było do czasu gdy nastąpiła możliwość napicia się kawy w miejscach gdzie ona rośnie lub jest profesjonalnie wypalana. Nagle odkrywa się rzecz banalną i teoretycznie powszechną, że kawa spośród wszystkich produktów spożywczych ma największą ilość substancji aromatycznych (dla porównania trzy razy więcej niż stek a nawet sześć razy więcej niż popularne owoce). Problem w tym, że kawy dostępne w sprzedaży lub serwowane w przytłaczającej większośći miejsc to produkty ze słabego i starego surowca, najczęściej zbieranego maszynowo przez co także „ubogacone“ o różne szczątki roślinne i wypalone tak by ukryć wszystkie te defekty. I tak właściwie na własne potrzeby na skutek szukania lepszych produktów i różnorodnych smaków powstała prywatna kolekcja która w części jest teraz elementem wystroju el - Clasico CAFE, a która to dopiero sama w sobie stała się pomysłem na powstanie kawiarni.

To jaką kawę serwujecie u siebie?

Wybór był dużo bardziej skomplikowany niż się mogło wydawać. Dostawców jest całe mnóstwo. Stawiając jednak na jokość można było wybrać jeden z dwóch kierunków w których ewoluuje braża czyli albo postawić na jakąś włoską palarnię z segmentu premium albo iść w niszę kawiarni speciality. Półtora roku jeżdżenia po kawiarniach nie dało rozwiązania która droga jest lepsza więc postanowiliśmy na przekór pójść obiema na raz. Tak by nasi klienci nie musieli jechać choćby do Wrocławia raz by napić się włoskich kaw premium ani powtóre by zasmakować różnorodności alternatyw. Postanowiliśmy mieć i jedno i drugie co jest bardzo unikatowym rozwiązaniem, zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość populacji naszego trójmiasta. W przypadku włoskiego espresso przyznaję iż sprawa była dość prosta - żadnych kompromisów - wybraliśmy twórcę mieszanki roku czyli palarnię Musetti, która od 80 lat stawia wyłącznie na jakość i dostawy do HoReCa, zaopatrując min Hiltona, Ritza czy Savoy. Kompletnie jednak nie spodziewaliśmy się, że na bazie mody na wyroby kraftowe tak trudno będzie znaleźć palarnię krajową która będzie dostawcą różnorodnych arabik do wszystkich naszych alternatyw. Udało się znaleźć bodaj cztery palarnie które gwarantowały wysoką jakość i powtarzalność wyrobu. Dopiero jednak jak w jednej z nich byliśmy świadkami tego jak jest kawa kontraktowana, jak testowane próbki, jak przechowywane ziarno oraz jak laboratoryjnie badana powtarzalność wyrobu (w tym nawet mikroskopowe badanie koloru wypalonego ziarma w środku), zdecydowaliśmy się na wybór Hard Beans.

Rozumiem że „dla alternatyw“ znaczy nie z ekspresu ? Na czym zatem parzycie kawy, jak tu dokonaliście wyboru?

Podstawowym elementem jest oczywiście ekspres ciśnieniowy. Tak jak mówiłem na wstępie pomysł zrodził się z zainteresowania kawą a nie z doświadczenia branżowego, zatem by nie eksperymentować postawiliśmy znów na najlepszych - na Sanremo i Cafe Racer na którym rozgrywane są mistrzostwa świata baristów. Wszystkie kawy na bazie espresso serwujemy do wyboru z dwóch mieszanek - Musetti Gold Cuve i drugiej jednorodnej arabiki. Obecnie jest to Peru Cajamarca. Poza tym a może przede wszystkim prawdziwym pasjonatom kawy proponujemy różne single przygotowywane alternatywnie w dripach, aeropresie i chemexie w zależności od oczekiwań lub preferencji klienta. Dla przykładu z tego miesiąca zwolennikom cytrusów z zabarwieniem czarnej porzeczki poleciłbym np Kenię Koimbi AA, zaś bez tej domieszki już Kolumbię Fernando Cardenas.. Kto lubi posmak białej czekolady powinien spróbować Gwatemalę Finca La Soledad lub w ydaniu bardziej rześkim Kenię Githuru. Moim faworytem jest Etiopia Siko którą niktórzy mylą nawet z herbatą Earl Grey. Oczywiście wszystko wysoko uprawiane twarde ziarna arabik, zbierane zawsze ręcznie i obrabiane na mokro.

Czyli kawa, kawa i jeszcze raz kawa?

No nie zupełnie. Oczywiście kawa ma tu miejsce szczególne ale mamy ofertę także dla nie-kawoszy. Serwujemy bardzo bogaty zestaw herbat, w tym kilka kompozycji własnych, soki i smoothies a także menu śniadaniowe, lunche oraz sałatki. O deserach lodowych a także ofercie ciast i słodkości nie wypada nawet wspominać. Zapraszamy na nasza stronę fecebookową gdzie zamieszczone jest pełne menu. Chcielibyśmy by klienci uznali „el-Clasico CAFE“ swoim ulubionym miejscem spotkań i będziemy dokładać wszelkich starań by tak się stało, zwłaszcza że na tym polu mamy konkurecncję bo przecież pojawił się ostatnio lokal gdzie klienci także są zawsze ciepło i życzliwie witani w rodzinnej atmosferze. Będziemy sie starać zatem równać do najlepszych.

 

Kawiarnia el-Clasico CAFE

Dzierżoniów, ul. Świdnicka/Parkowa

GODZINY OTWARCIA:

pn - pt:  8 - 20

sb:  9 - 21

nd: 10 - 20