Gotuj prosto. Gotuj pięknie. Gotuj po japońsku

czwartek, 30.9.2021 08:52 1682 0

Ivan Orkin, Chris Ying

Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków

Premiera 29 września 2021 

Gotuj prosto. Gotuj pięknie. Gotuj po japońsku. 

Japońska kuchnia Cię pociąga, ale wydaje się zbyt skomplikowana? Nie wiesz, od czego zacząć? Czujesz się onieśmielony ciężarem tradycji i zawiłymi rytuałami? W takim razie „Gaijin gotuje” jest dla Ciebie. 

Niepowtarzalne smaki Japonii uwodzą wciąż nowe pokolenia. Ale nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według tamtejszych receptur. Autor tej książki jest tego żywym dowodem. Spędził w Japonii niemal trzy dekady i otworzył tam dwa cieszące się powodzeniem bary z ramenem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła. Jak sam mówi, japońskie jedzenie nie jest aż tak „szlachetne i wypieszczone”. Życie w Japonii obfituje w podobne sytuacje, co życie w każdym innym miejscu na świecie. Są tygodnie pełne obowiązków i weekendy przeznaczone na odpoczynek,  wyjątkowe święta, ponure zimy, upalne lata... I jedzenie na każdą z tych okazji.

Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną.

Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden.

Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi.

 

O autorze

Ivan Orkin sam siebie tytułuje gaijinem (wym. gajdzinem) – to japońskie określenie oznaczające outsidera, czasem nawet intruza. Japońska kuchnia urzekła go bez pamięci, gdy był jeszcze nastolatkiem. Ale nawet po prawie trzydziestu latach spędzonych w Japonii (gdzie prowadził dwa bary z ramenem, które przyniosły mu międzynarodowy rozgłos) pozostał  tym obcym. Dziś mieszka
i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)