Sprytna kuchnia? To proste!

środa, 18.5.2022 10:25 1015
Źródło: unsplash.com

Sprytna kuchnia? To proste!

Masz TikToka? To może już widziałeś, w jak rewelacyjny sposób jego użytkownicy urządzają sobie przestrzeń kuchenną? Nowoczesne, ogromne wnętrza, lśniące blaty, drogie meble, idealnie według wielkości i kolorów poustawiane organizery. A może tak jeszcze spiżarnia i chłodnia jak u Kim Kardashian wielkości pokoju? Patrz i podziwiaj! Nie każdy jednak może sobie urządzić kuchnię w taki sposób, nie pozwala na to wiele czynników, m.in. wielkość pomieszczenia, budżet czy po prostu brak wiedzy.

Z drugiej strony, kuchnia jest sercem każdego domu, gdzie spędzamy dużą ilość czasu. Nie zważając na limitowany budżet i inne niekorzystne czynniki chcemy jednak dobrze i wygodnie ją urządzić. W konsekwencji, jeśli ktoś buduje dom lub przeprowadza remont, to powinien bezwzględnie zapoznać się z zasadami organizowania wygodnej kuchni, w której zachowany zostanie odpowiedni ciąg roboczy, wszystko będzie pod ręką, a goście będą ją podziwiać. Oczywiście, dla jeszcze większego komfortu w gronie rodziny czy przyjaciół niezbędny także będzie wysokiej klasy ekspres do kawy – w końcu liczy się przede wszystkim wygoda, a nie ma łatwiejszego sposobu przyrządzania kawy niż skorzystanie z odpowiedniego, automatycznego urządzenia.

Źródło: Przyjaciele Kawy

Dostosowanie się do warunków pomieszczenia

Nie wszystkie kuchnie zapewnią takie same warunki. Posiadacze mieszkań mają znacznie mniej miejsca, dlatego wszystko musi być jeszcze bardziej przemyślane. Relatywnie prostą sytuację mają posiadacze domów jednorodzinnych, gdzie w nowoczesnej architekturze stosuje się często kuchnie o powierzchni wynoszącej około 20 metrów kwadratowych. W sercu takiego miejsca obowiązkowo powinna zostać posadowiona wyspa z ogromnym blatem roboczym, co zapewni jej niesamowite możliwości podczas jakiejkolwiek pracy w kuchni.

Wybór odpowiednich mebli

Największym błędem, jaki można popełnić organizując kuchnię, jest nieskorzystanie z usług profesjonalnej firmy meblarskiej, która wykorzysta w 100% potencjału kuchni, a dodatkowo podpowie wszystkie kwestie, związane z ciągiem roboczym oraz zastosowaniem odpowiednich urządzeń, które ułatwią pracę.

Nowoczesne meble skupiają się na odchodzeniu od popularnych szafek i zamienianiu ich wielkimi szufladami, które można wygodnie wysunąć i wyjąć odpowiednie rzeczy. Szafki pojawiają się na wysokości oczu i jeszcze wyżej, gdzie trzyma się rzeczy rzadziej używane. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych systemów, takie szuflady są nie tylko wytrzymałe, ale i bardzo pojemne, a wysunięcie i zasunięcie 10 kilogramów cukru można zrobić jednym palcem.

Jeżeli ktoś ceni sobie estetykę kuchni i nie lubi, jak na wierzchu stoją talerze, szklanki, garnki i inne akcesoria, których nie ma gdzie włożyć, to powinien bezwzględnie skorzystać z usług meblarskich, gdzie otrzyma projekt, który w 100% wykorzysta potencjał każdego pomieszczenia, zachowując jednocześnie wszelkie zasady funkcjonalności oraz estetyki.

Źródło: unsplash.com

Odpowiedni ciąg pracy to podstawa

Żeby kuchnia była jak najbardziej wygodna, poszczególne jej elementy powinny być blisko siebie. Chyba nikt nie chciałby chodzić z miejsca, gdzie najczęściej kroi mięso przez całą kuchnię po nóż, który jest właśnie potrzebny. Wszystko ma być zawsze pod ręką.

Po przyjrzeniu się nowoczesnym kuchniom, które są projektowane przez specjalistów, można zauważyć, że są do siebie bardzo podobne. Nie dzieje się tak ze względu na to, iż projektant idzie na łatwiznę. Chodzi o odpowiedni ciąg pracy, który zapewnia optymalne warunki. Kuchnia powinna być podzielona na strefy:

  • Produkty spożywcze – miejsce przechowywania podstawowych produktów. Tutaj znajduje się lodówka, cargo oraz inne szuflady i szafki przechowujące artykuły potrzebne przy gotowaniu.
  • Naczynia oraz drobne AGD – tutaj znajdują się talerze, szklanki lub akcesoria AGD. To idealne miejsce na ekspres do kawy, gdzie po prostu wyjmuje się szklankę i za pomocą kilku kliknięć przygotowuje kawę.
  • Mycie i sprzątanie – zmywarka oraz zlew zawsze powinny być blisko siebie. Wtedy po wypłukaniu naczynia można je od razu włożyć do zmywarki.
  • Przygotowywanie posiłków – miejsce, w którym pod ręką znajdą się deski, spory kawałek wolnego blatu, noże oraz inne akcesoria, które pomogą w przygotowaniu posiłku.
  • Gotowanie i pieczenie – miejsce na piekarnik, płytę indukcyjną oraz mikrofalę. W tym miejscu zawsze powinny znaleźć się łyżki do mieszania, chochle i inne akcesoria, które bezpośrednio przydają się na ostatnim etapie przyrządzania posiłku.

Odpowiednie ułożenie stref zależy przede wszystkim od możliwości danej kuchni i jej przestrzeni.

Źródło: unsplash.com

Przykładowa kuchnia zorganizowana zgodnie z poprawnością użycia stref

Za przykład odpowiednio zorganizowanej kuchni posłuży pomieszczenie domu jednorodzinnego, gdzie wykorzystano wyspę o powierzchni minimum dwóch metrów kwadratowych na środku pomieszczenia. Wyspa jest samym blatem roboczym z gniazdkami elektrycznymi, do których można podłączać urządzenia wspomagające podczas przygotowywania posiłku.

Za osobą, przyrządzającą posiłek, umieszczono sekcję z produktami spożywczymi, żeby mogła bezpośrednio odwracać się i wyjmować niezbędne rzeczy. Pod blatem umieszczono szuflady z naczyniami, miskami, szklankami oraz przyprawami. Warto postarać się o zorganizowanie szuflady z kilkudziesięcioma najpopularniejszymi przyprawami w słoiczkach (organizerach). Dzięki temu po prostu wysuwa się je i doprawia przyrządzaną potrawę, co jest niezwykle wygodne. Mnóstwo pomysłów można znaleźć w mediach społecznościowych, na przykład, w już wcześniej wymienionym TikToku. Sekcja zmywania znajduje się za miejscem pracy tuż obok sekcji produktów. Dzięki temu po wyjęciu z lodówki można natychmiast umyć, rozpakować i odpowiednio przygotować produkt do obróbki. To wszystko udało się osiągnąć w obrębie jednego stanowiska pracy. Praktycznie cały proces przygotowywania posiłku można przeprowadzić nie ruszając się z miejsca.

Ostatnim etapem jest obróbka termiczna na kuchence/płycie indukcyjnej lub w piekarniku, które znajdują się tuż obok wyspy. Warto zastanowić się nad wykorzystaniem nowoczesnej płyty indukcyjnej, która w praktyce wcale nie okazuje się droższa w użytkowaniu od gazowej, a jest znacznie wydajniejsza i zapewnia większy komfort pracy. Możliwość dokładnego dostosowania mocy grzania oraz minutnik z funkcją wyłączenia sprawia, że praca staje się jeszcze przyjemniejsza, a potrawa, która ma się gotować przez określoną ilość czasu, może zostać po prostu zostawiona.

Źródło: Przyjaciele Kawy

Dostosowywanie kuchni podczas jej użytkowania

Każdy ma swoje indywidualne upodobania, dlatego projekt jest jedynie teoretycznym przedstawieniem możliwości. W praktyce jednak cały czas można dostrzegać rzeczy, które można było lepiej zrealizować. Przykładem może być ekspres do kawy, obok którego powinna znajdować się szuflada z różnego rodzaju szklankami na kawy, łyżeczkami oraz kawą ziarnistą, którą zawsze szybko można uzupełnić. Jeśli zauważy się, że w danym miejscu brakuje soli, cukru czy sztućców, to warto zastanowić się, czy nie lepiej będzie zamienić ich miejsce, co ułatwi pracę. W końcu najważniejsza jest wygoda ostatecznego użytkownika kuchni, który zawsze powinien mieć w swojej kuchni wszystko pod ręką, a to zależy także od jego indywidualnych preferencji. Nie bójmy się aranżować, przestawiać rzeczy i eksperymentować!