[FOTO] Dziesiątki dostawców, rozmaite produkty i jesienna sceneria. Tłumy na listopadowym Targu Ziemi w Kraskowie

niedziela, 5.11.2023 12:41 1899 0

Tradycyjnie w pierwszą niedzielę miesiąca zorganizowano kolejną edycję Targu Ziemi124 w Kraskowie. Listopadowa odsłona przyciągnęła ponad 40 dostawców z regionu, a zakupów można było dokonać w ekologicznym gospodarstwie przypałacowym od 11.00 do 15.00.

Wizytujący mieli okazję nabyć rękodzieła, odzież, produkty spożywcze, rozmaite trunki, biżuterię, kadzidła i wiele innych rzeczy. Kolejna, grudniowa edycja Targu Ziemi już w niedzielę, 3 grudnia. Więcej informacji na FACEBOOKU.

Lista wystawców:

  • Aromatyczna Pracownia - kamionki do aromatoterapii,
  • Betty B. - dobrze znane czapki wełniane, biżuteria z naturalnych kamieni, 
  • Lucyna Szpilakowska ze swoją niebywałą nowością czytelniczą pt. "Opowieści Śmiałowickie" - mozliwość zakupu książki, autografu, rozmowy
  • Rękodzielniczki Ukraińskie wraz z ich dzierganymi ubraniami,
  • Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy- wracają na dobre! 
  • Kadoo - czapki wełniane ręcznej roboty,
  • Barbara Łazarz z KGW Starczów - warzywa kiszone i marynowane w słoiczkach, keczupy, sosy do makaronów, octy, chleby żytnie na zakwasie, pasztety i kotleciki warzywne
  • Octy owocowe wracają na Targ Ziemi, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
  • Novitum - pasty z kiełków pszenicy, kremy orzechowe, oleje tłoczone na zimno (z wyjątkiem tych, które mają inni dostawcy)
  • Cydr Radosny - jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni
  • Winnica Świdnicka – wina z Makowic,
  • Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
  • Perłowe sploty - makramy,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur - Katarzyna Puszcz-Mazur - olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
  • Siedlisko natury - naturalnie uprawiane warzywa,
  • Pyszna Zofia - chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Jira Ceramics & Art - ceramika
  • Pasieka Gołaszyce - miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Robótki Karolka - rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
  • Z Natury Lepsze - Mydlarnia: kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Sernica Dolnośląska - gouda owcza i kozia długo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki - wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach - miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, z cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • Kuchnia domowa Skarby Lasu Zofia Kowalczyk - soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców według starych receptur,
  • Dyniowy zakątek - dynia od A do Z,
  • Wańczykówka - nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie - chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Projekt slow food Bzowa Ostoja - kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Jagodowe pole - cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga - mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna,
  • Ziołowe Pola - kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko - ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży - Krzysztof Staryszak,
  • Palce lizać - masło sklarowane,
  • Ostre Sztosy - diabelnie ostre sosy,
  • Monika Kołataj - swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
  • Pasieka Diana - miody z Doliny Bystrzycy,
  • Malinowy sad - ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe

foto: doba.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)