[FOTO] Otworzyła się nowa restauracja Dzik’ i Królik Ramen Shop w Świdnicy
Niedawno na kulinarnej mapie Świdnicy pojawiła się nowa restauracja pod nazwą Dzik’ i Królik. Kierując się nazwą, większość z nas spodziewałaby się w menu potraw z dzika, czy królika. Nic bardziej mylnego! Nazwa lokalu wywodzi się od nazwisk dwójki przyjaciół Łukasza Dzikowskiego i Rajmunda Królika.
- Po sukcesie naszej restauracji w Dzierżoniowie postanowiliśmy poszerzyć rynek o powiat świdnicki, stąd pomysł otworzenia Ramen Shop w Świdnicy – mówi Rajmund Królik, szef kuchni i przyjaciel Łukasza. - Większość kucharzy i szefów kuchni marzy o tym, żeby posiadać własną restaurację. Nie inaczej było z nami. Lubimy dobrze zjeść, a kuchnia azjatycka jest naszą ulubioną. Nazwę lokalu wymyśliliśmy podczas spotkania przy małym drinku o nazwie „Dzika kaczka”– dodaje Łukasz Dzikowski.
Dzik’ i Królik Ramen Shop to kuchnia japońska , zdrowa i pełna smaków umami . Umami to piąty smak wyodrębniony przez naukowców. Delikatny i trudny do jednoznacznego opisania. Nie jest ani słodki, ani słony, ani kwaśny, ani gorzki. Można go określić jednym słowem: umami.
Japońskie słowo „ramen” oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej. Stanowi główny składnik dania, które nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany, w zależności od regionu i specjalności restauracji, z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz wymyśla własną recepturę. Ramen to jedna z najbardziej lubianych potraw w Japonii, dlatego ramen można tam znaleźć wszędzie.
W menu restauracji znajdziemy 7 ramenów z różnymi dodatkami i na różnych bulionach, w tym także ramen wege.
SPRAWDŹ MENU Dzik’ i Królik Ramen Shop – Świdnica – TUTAJ
SPRAWDŹ MENU Dzik’ i Królik Ramen Shop – Dzierżoniów – TUTAJ
- Nasi goście mogą liczyć na mega jedzenie , kucharzami jesteśmy od dawna i dbamy o każdy najmniejszy detal . Gotujemy na oczach klienta. Przy sali głównej znajduje się nasza otwarta kuchnia wraz z grillem ceramicznym, w którym na żywym ogniu grillujemy dodatki do ramenów. Dla nas najważniejszy jest produkt. Nie można na nim oszczędzać ponieważ nie uzyskamy finalnego smaku i jakości . Dlatego towary, których używamy w Dzik’ i Królik są oryginalne, sprowadzane prosto z Japonii. Obiecujemy, że ciągle będziemy urozmaicać menu wplatając w rameny produkty sezonowe. Staramy się zaskakiwać gości unikalnym smakiem i klimatem, który tworzymy w naszej ramenowni. Chcemy, aby goście czuli się u nas dobrze – zapewniają Rajmund i Łukasz.
Dzik’ i Królik Ramen Shop
Świdnica, ul. Długa 54
FB - https://www.facebook.com/profile.php?id=100094655886751&mibextid=ZbWKwL
Dzik’ i Królik Ramen Shop
Dzierżoniów, ul. Piastowska 18
FB - https://www.facebook.com/Dzik-i-Kr%C3%B3lik-Ramen-Shop-108405558542289