[FOTO] Jak karmią w świdnickim szpitalu po uruchomieniu kuchni?

środa, 29.8.2018 13:13 18397 19

Codziennie wydawanych jest 1500 posiłków dla ok.300 pacjentów. Ich jakość i kaloryczność jest ściśle kontrolowana przez dietetyczkę zatrudnioną w szpitalu. Od czerwca pacjenci świdnickiego Latawca nie mogą narzekać już na jedzenie.

Wybudowanie własnej, niezależnej kuchni było podyktowane przede wszystkim troską o pacjentów. Zatrudniane przez nas firmy zewnętrzne, mówiąc oględnie, karmiły nie najlepiej. Dlatego wyszliśmy z założenia, że ich zdrowie jest najważniejsza a przyszpitalna kuchnia będzie rozwiązaniem optymalnym, choć nie najtańszym. Zdajemy sobie sprawę, że jakość żywienia wpływa bezpośrednio na proces leczenia - mówi dyrektor szpitala Latawiec, Grzegorz Kloc.

Wcześniej, jak nie ukrywa dyrektor, zdarzały się skargi na posiłki wydawane przez szpitalny personel.

- Teraz w zasadzie nie mamy już żadnych negatywnych opinii. Nie ukrywam, że podjęcie decyzji o wybudowaniu kuchni było podyktowane też kwestią bezpieczeństwa - podkreśla dyrektor i podaje konkretny przykład. - Usługi dla szpitala świadczyła firma z Wrocławia. Zanim jedzenie dojechało do Świdnicy, było już zimne. W momencie gdyby np. doszło do wypadku takiego auta lub jakichś przeszkód na drodze, nasi pacjenci zostaliby pozbawieni posiłków, a na to nie mogliśmy sobie pozwolić.

Obecnie chorzy otrzymują 5 posiłków a nie jak było dotychczas 3: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Rozpisywane są także specjalne diety m.in. cukrzycowa, wątrobowa, czy lekkostrawna. Kaloryczność jadłospisu ustalono na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia i jest on ściśle kontrolowany przez zatrudnioną przez szpital dietetyczkę. Kuchnia przechodzi także rozmaite kontrole, w tym te przeprowadzane przez sanepid. Całość prowadzi zewnętrzna firma wyłoniona w przetargu. 

- Najważniejsze jest to, że nie mamy już skarg od pacjentów, więc cel został osiągnięty - przyznaje dyrektor Kloc.

 

Przeczytaj komentarze (19)

Komentarze (19)

PACJENTKA czwartek, 30.08.2018 16:05
TRZY POSILKI NIE NAJLEPSZEJ JAKOSCI NIE MA SIE CZYM CHWALIC
pacjent czwartek, 30.08.2018 13:00
Wcale nie są lepsze.
Olga czwartek, 30.08.2018 07:51
Brawo!!! Malkontentów do Gesslerowej.... czlowiek zlosliwy sam z siebie nie powinien byc, a im czesciej sie usmiecha tym sa silniejsze jego leukocyty. brak ICD10 aby opisać marudzenie;)
środa, 29.08.2018 15:01
Spędziłam w szpitalu 4 dni. Podawano 3 posiłki, chyba, że śniadanie złożone z chleba z dżemem plus banan to jako drugie śniadanie. Herbata była tylko raz ale jak ktoś nie ma własnego kubka to jest problem. Panie, które roznosiły posiłki zorganizowały mi kubeczek plastikowy, jednorazowy. Podobno można zgłosić jak się nie je mięsa to mają w zamian inny posiłek
K środa, 29.08.2018 15:20
5 posiłkow jest dla pacjentów na diecie cukrzycowej
Kama środa, 29.08.2018 23:44
A powinno ich być 7
Sniadanie
Drugie sniadanie
Obiad dwudaniowy
Przekąska/podwieczorek
Kol
acjaiKolacja i
Tzw posiłek nocny
Tak ma np. Szpital Ginekologogiczny w Wałbrzychu leżałam tam 20 tyg w ciąży i jedzenie było nawet smaczne
W Świdnicy miałam okazję być 3dni miałam 3-4 posiłki i nawet nikt nie zwracał uwagi że mam cukrzycę dostawałam te papki i wodne zupy na talerz i chleb z dżemem i to wielkie posiłki kuchni szitalnej w Świdnicy
Gosia środa, 29.08.2018 21:12
Miałam okazję rekrutować pracowników do szpitalnej kuchni. Widziałam cały "zgiełk" przed jej uruchomieniem i ciągle zmieniających się pracowników tym bardziej ciesze się, że pacjenci świdnickiego szpitala są lepiej karmienie, a jakość posiłków poprawiła się . Podziwiam wszystkie osoby pracujące w kuchni-ciężka i stresująca praca pod presją czasu.
Mama środa, 29.08.2018 14:39
Jak teraz smakują lepiej to boje się pomyśleć ci było wcześniej.... byłam ostatnio niestety na oddziale i osobiście uważam ze smaczne to bardzo mocno przegięcie tak mówić.
Ona środa, 29.08.2018 15:19
Ja tez ostatnio bylam i uważam ze posiłki są smaczne. Moj tato leży już 3 tyg w szpitalu i mowi że są ok. Przypominam ze spital to nie restauracja.
środa, 29.08.2018 18:49
Nie wiem czy to jest możliwe aby tak fachowy i profesjonalny personel mógł również przygotowywać posiłki komercyjne, dostosowane kalorycznie do różnych diet ....
środa, 29.08.2018 13:23
Sniadanie drugie sniadanie obiad i kolacja to 4 posilki a piaty gdzie
m. środa, 29.08.2018 13:30
o tym samym pomyślałam...
środa, 29.08.2018 13:40
Podwieczorek
Gg środa, 29.08.2018 13:40
A podwieczorek? Naucz się czytać ze zrozumieniem.
środa, 29.08.2018 13:44
Musieli edytować tekst, bo było napisane: "śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja"

Czytamy ze zrozumieniem, komentarz pierwszy też wypadałoby przeczytać ze zrozumieniem ;)
Szycha środa, 29.08.2018 14:49
Ha, a nie pomyśleliście, że te 5 posiłków dla 300 pacjentów to trochę mało? 5 podzielić na 300 to jakieś 0,016 posiłku
Pat środa, 29.08.2018 14:47
Kilka tygodni temu leżałam w szpitalu i miałam tylko 3 posiłki dziennie w tym kolacja serwowana o godz.17 a śniadanie o 9. Duża przerwa między posiłkami i ciężko byłoby gdyby nie moje prywatne posilki biorąc pod uwagę fakt, ze na badania bylam budzona o 5.30. Nie powiedzialabym też żeby były one smaczne...
tomek środa, 29.08.2018 14:29
To jeszcze wymiana części personelu na bardziej kompetentny, kulturalny, empatyczny ... po prostu ludzki i będzie pięknie.
środa, 29.08.2018 13:41
To prawda posiłki teraz smakują o wiele lepiej. Brawo dyrektorze!