Zdrowa żywność według ZSHT

poniedziałek, 7.12.2015 11:15 946 0

Czy można zastąpić frytki, ketchup i słodkie napoje, nie rezygnując z przyjemności jedzenia? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań udzieliła uczniom Szkoły Podstawowej nr 105 pani Ewa Rudownik i gastronomowie z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy.

3 grudnia Szkolne Schronisko Młodzieżowe przy ul. Kanonierskej, prowadzone przez ZSHT, gościło uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 105, młodych i chętnych do poznawania tajników wiedzy kulinarnej. Warsztaty miały na celu przybliżenie dzieciom wiadomości o wartościach odżywczych składników pokarmowych. 

Goście przygotowali zdrowsze wersje popularnych frytek, ketchupu i napojów. Wraz z pomocą uczniów ZSHT dzieci przygotowały salsę pomidorową, pieczone ziemniaki z ziołami prowansalskimi, lemoniadę i świeży sok warzywno-owocowy.

Dzieci miały także okazję dowiedzieć się nieco o zasadach nakrywania do stołu, gdyż same nakryły salę w której kosztowały sporządzonych przez siebie potraw.

Uczniowie świdnickiej podstawówki uczestniczyli również w zajęciach dotyczących substancji słodzących w napojach. Dowiedzieli się o sztucznych i naturalnych substancjach słodzących oraz przeliczali zawartość cukru w różnych popularnych napojach.

Warsztaty zorganizowane zostały przez Ewę Rudownik i przeprowadzone z pomocą wybranych uczniów klas drugich i klasy 3A.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)