[FOTO] Już działa nowe miejsce spotkań we Wrocławiu

środa, 14.9.2016 14:08 2429 0

Kompleks OVO, który powstał we Wrocławiu, wzbudza zasłużone zainteresowanie. Ta futurystyczna architektura kryje w sobie między innymi rozmaite miejsca usługowe. OVO Bar & Restaurant wyróżnia się otwartą kuchnią, a także pięciogwiazdkowym serwisem. We Wrocławiu nie było dotąd takiego miejsca. 

Koktajle

OVO Bar & Restaurant oferuje bar z autorskimi koktajlami, szeroki wybór wina i piwa. Unikatowe menu koktajlowe podzielone jest na cztery części. To receptury klasyczne z najlepszych barów na świata (Artesian Bar z Londynu czy Dead Rabbit z Nowego Jorku), autorskie twisty (czyli koktajle stworzone na bazie klasycznych), a także najbardziej znane koktajle współczesne. 

- Wybór mamy bardzo bogaty, a wiele z naszych koktajli, nie tylko autorskich, we Wrocławiu można spróbować tylko u nas. Z klasycznych ciekawy jest Seelback, stworzony na początku XX wieku w hotelu Hilton w Louisville, na bourbonie, likierze pomarańczowym i szampanie. Z twistów polecam na przykład The Ovo & Out, koktajl na bazie rumu Havana Club 7 YO, likieru brzoskwiniowego i koniaku. Barman z detalami opowie o smakach i aromatach serwowanych koktajli - mówi Krzysztof Musielak, szef baru w OVO Bar & Restaurant.

Wyrazista kuchnia

W karcie dań można znaleźć między innymi rybne trio, sałatka z ośmiornicy, a także sezonowa polędwica z pieczoną skorzonerą. Jedną ze specjalności nowego miejsca we Wrocławiu jest tapas między innymi ze śledziem marynowanym w oleju z siemienia lnianego, czarnymi ziemniakami lub serem ricotta. W menu znajdziemy również autorskie propozycje z interesującymi dodatkami. Na przykład sezonowa polędwica wołowa podawana jest z pieczoną skorzonerą i boczniakiem mikołajkowym. 

- Menu skomponowaliśmy z najciekawszych dań nowoczesnej polskiej kuchni, jak również potraw inspirowanych wyrazistymi kulturami kulinarnymi przede wszystkim śródziemnomorską. Wykorzystujemy tylko najświeższe produkty sezonowe i regionalne. W menu można zobaczyć skąd pochodzą warzywa oraz pieczywo - podkreśla Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant, który pracował wcześniej w czterech uhonorowanych gwiazdką Michelin, w tym w restauracji Gordona Ramsay'a w Londynie. 

Dania będą podawane indywidualnie lub tak, by wygodnie mogły się nimi dzielić wszystkie osoby przy stole, dzięki czemu będzie można spróbować wielu różnych rzeczy. Wśród dań do dzielenia się uwagę zwraca "Rybne trio", czyli tatar rybny z ogórkiem i cytrusami, ryba marynowana w dashi i grzybach, tempura z japońskim aloli i sałatką, a także krab w całości (w stylu śródziemnomorskim).

Co na deser?

Ciekawy jest miodowy parfalt (deser podawany w wysokim kielichu), z lawendowym biszkoptem, cytrynowym żelem i smażonym ryżem, czy palony krem custard (tradycyjny angielski sos waniliowy) podawany z musującymi owocami, lodami rabarbarowymi i orzechami. 

Co jest niezwykłe w OVO Bar & Restaurant?

Niezwykłym zjawiskiem jest otwarta kuchnia co oznacza, że goście nie tylko zobaczą cały proces przygotowania potrawy w kuchni, lecz będą mieli również bezpośredni kontakt z kucharzem. Ostatni szlif w przygotowaniu niektórych dań nastąpi już na restauracyjnym stoliku.

- To okazja by porozmawiać z kucharzem, zespołem. To ludzie z pasją, barwnie opowiadają historie kryjące się za potrawami i ich składnikami - dodaje Piotr Apanel.

OVO Bar & Restaurant jest otwarte od rana do późnego wieczora. Zmienia się zgodnie z rytmem dnia. Wieczorem pojawia się inny wystrój, muzyka, a nawet inne stroje kelnerów, hostess i barmanów.

- Stworzyliśmy nowe miejsce spotkań we Wrocławiu, doskonałe zarówno na poranna kawę i śniadanie, lunch i spotkanie biznesowe, jak i wieczorne ze znajomymi. Przykładamy dużą wagę do standardu serwisu, dlatego obsługa jest taktowna, pomocna i otwarta już od momentu wejścia gościa. Zależy nam na przyjaznej i gościnnej atmosferze, takiej jak w naszym hotelu, choć na pewno nie jest to typowa restauracja hotelowa - podkreśla Matthias Herd, dyrektor generalny DoubleTree by Hilton Wrocław. OVO Bar & Restaurant znajduje się na parterze hotelu DoubleTree by Hilton Wrocław. Jest dostępne również przez taras od strony wewnętrznego, otwartego patio budynku. Ceny w OVO Bar & Restaurant są utrzymane na poziomie cen wrocławskich restauracji. 

Foto.: Wojciech Bolesta - Doba.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)