12 kwietnia to Dzień Czekolady!
Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady.
Mimo iż kaloryczna, to czekolada okazuje się być cennym źródłem ważnych substancji odżywczych.
Zdaniem lekarzy i dietetyków najzdrowsza jest czekolada gorzka o dużej zawartości kakao, tj czekolady z 80% i 90% zawartością kakao.
Czekolada, a dokładniej ziarna kakaowca, zawierają wiele związków pobudzających mózg do pracy - m.in. pirazynę. Dodatkowo czekolada jest cennym źródłem magnezu, potasu i żelaza.
Dzięki zawartym w ziarnie kakaowca flawonoidom czekolada zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Zaś pochodzący z kakaowca alkaloid teobrominy filtruje nasze nerki i działa jak łagodny środek moczopędny. Czekolada zawiera także polifenole, które obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałowi serca.
Niestety czekolada to bomba energetyczna, a tabliczka czekolady (100 gram) zawiera około 550 kalorii.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)