3 pomysły na zdrową kolację

piątek, 5.2.2021 11:46 964

Kolacja to posiłek, o którym nie powinniśmy zapominać. Warto jednak mieć świadomość, że posiłek ten nie powinien być zbyt kaloryczny. Warto postawić na lekkie i smaczne danie, dzięki któremu szybciej zaśniesz i nie będziesz budzić się w nocy. Idealną propozycją będą naleśniki z mąki orkiszowej i płatki jęczmienne, jednak mamy w zanadrzu jeszcze kilka propozycji. Co jeść na kolację? Jakie składniki wybierać na wieczorny posiłek? Podpowiadamy.  

  1. Zupa pomidorowa 

Składniki: 

  • 1½ łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 cebula, drobno posiekana 
  • 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone w plasterki 
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 
  • ½ łyżeczki płatków chilli 
  • 2 x 400g puszki pokrojonych pomidorów 
  • 100g kaszy kuskus 
  • 500ml gorącego bulionu warzywnego 
  • 12 klopsików wieprzowych 
  • 150g młodego szpinaku 
  • ½ małego pęczka bazylii 
  • tarty parmezan, do podania (opcjonalnie) 

Przygotowanie: 

KROK 1 

Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć cebulę i paprykę przez 7 minut, następnie dodać czosnek i płatki chilli i smażyć przez 1 minutę. Dodaj pomidory, kuskus, wywar warzywny i doprowadź do wrzenia. 

KROK 2 

Dopraw do smaku, następnie dodaj klopsiki i szpinak. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. Przełóż do miseczek i posyp bazylią i parmezanem, jeśli lubisz. 

  1. Kurczak z ciecierzycą 

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 cebula, posiekana 
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 
  • 1 żółta papryka, drobno pokrojona 
  • 4 piersi z kurczaka 
  • 400g puszka ciecierzycy 
  • 1½ łyżki czerwonej pasty harissa 
  • 150g młodego szpinaku 
  • ½ małego pęczka pietruszki, drobno posiekanej 
  • plasterki cytryny, do podania 

Przygotowanie: 

KROK 1 

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu i smaż cebulę i paprykę przez 7 minut, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. 

KROK 2 

W międzyczasie, włóż kurczaka pomiędzy dwa arkusze pergaminu do pieczenia i lekko rozbij na grubość około 2 cm. Zmieszaj razem pozostały olej i za'atar, a następnie natrzyj kurczaka. Dopraw do smaku. 

KROK 3 

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Połóż kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej folią i grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru i upieczenia.  

KROK 4 

Ciecierzycę podgrzej na patelni z pastą harissa i 2 łyżkami wody, aż się podgrzeje, a następnie z grubsza rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Zblenduj szpinak na patelni z 1 łyżką wody lub w mikrofalówce w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj mieszankę papryki i cebuli, szpinak i pietruszkę z ciecierzycą. Podawać z pokrojonym w plastry kurczakiem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. 

  1. Makaron z pesto brokułowym i boczkiem 

Składniki: 

  • 300g główki brokuła, połamanej na różyczki 
  • 300g makaronu  
  • 1 łyżka orzeszków piniowych 
  • 1 duży pęczek bazylii 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki parmezanu, drobno startego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 50g wędzonej pancetty, pokrojonej w kostkę 
  • 200g pomidorków cherry, przekrojone na pół 

Przygotowanie:

KROK 1 

Doprowadzić do wrzenia patelnię z lekko osoloną wodą. Dodać brokuły i gotować przez 5 minut.  

KROK 2 

Wrzuć makaron na tę samą patelnię i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie włóż brokuły do robota kuchennego razem z orzeszkami piniowymi, bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą i zmiksuj na gładką masę. Dopraw czarnym pieprzem i odrobiną soli (pancetta jest bardzo słona). 

KROK 3 

Ustaw patelnię na średnim ogniu i smaż pancettę przez 2 minuty. Dodaj pomidory i gotuj przez 3 minuty, aż zmiękną. Wrzuć makaron z pesto brokułowym, pomidorami i pancettą i w razie potrzeby rozluźnij odrobiną wody z makaronu. Nałożyć łyżką do misek i podawać. 

Smacznego!