3 pomysły na zdrową kolację
Kolacja to posiłek, o którym nie powinniśmy zapominać. Warto jednak mieć świadomość, że posiłek ten nie powinien być zbyt kaloryczny. Warto postawić na lekkie i smaczne danie, dzięki któremu szybciej zaśniesz i nie będziesz budzić się w nocy. Idealną propozycją będą naleśniki z mąki orkiszowej i płatki jęczmienne, jednak mamy w zanadrzu jeszcze kilka propozycji. Co jeść na kolację? Jakie składniki wybierać na wieczorny posiłek? Podpowiadamy.
-
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 1½ łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone w plasterki
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 2 x 400g puszki pokrojonych pomidorów
- 100g kaszy kuskus
- 500ml gorącego bulionu warzywnego
- 12 klopsików wieprzowych
- 150g młodego szpinaku
- ½ małego pęczka bazylii
- tarty parmezan, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
KROK 1
Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć cebulę i paprykę przez 7 minut, następnie dodać czosnek i płatki chilli i smażyć przez 1 minutę. Dodaj pomidory, kuskus, wywar warzywny i doprowadź do wrzenia.
KROK 2
Dopraw do smaku, następnie dodaj klopsiki i szpinak. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. Przełóż do miseczek i posyp bazylią i parmezanem, jeśli lubisz.
-
Kurczak z ciecierzycą
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- 1 żółta papryka, drobno pokrojona
- 4 piersi z kurczaka
- 400g puszka ciecierzycy
- 1½ łyżki czerwonej pasty harissa
- 150g młodego szpinaku
- ½ małego pęczka pietruszki, drobno posiekanej
- plasterki cytryny, do podania
Przygotowanie:
KROK 1
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu i smaż cebulę i paprykę przez 7 minut, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru.
KROK 2
W międzyczasie, włóż kurczaka pomiędzy dwa arkusze pergaminu do pieczenia i lekko rozbij na grubość około 2 cm. Zmieszaj razem pozostały olej i za'atar, a następnie natrzyj kurczaka. Dopraw do smaku.
KROK 3
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Połóż kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej folią i grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru i upieczenia.
KROK 4
Ciecierzycę podgrzej na patelni z pastą harissa i 2 łyżkami wody, aż się podgrzeje, a następnie z grubsza rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Zblenduj szpinak na patelni z 1 łyżką wody lub w mikrofalówce w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj mieszankę papryki i cebuli, szpinak i pietruszkę z ciecierzycą. Podawać z pokrojonym w plastry kurczakiem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
-
Makaron z pesto brokułowym i boczkiem
Składniki:
- 300g główki brokuła, połamanej na różyczki
- 300g makaronu
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 duży pęczek bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu, drobno startego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50g wędzonej pancetty, pokrojonej w kostkę
- 200g pomidorków cherry, przekrojone na pół
Przygotowanie:
KROK 1
Doprowadzić do wrzenia patelnię z lekko osoloną wodą. Dodać brokuły i gotować przez 5 minut.
KROK 2
Wrzuć makaron na tę samą patelnię i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie włóż brokuły do robota kuchennego razem z orzeszkami piniowymi, bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą i zmiksuj na gładką masę. Dopraw czarnym pieprzem i odrobiną soli (pancetta jest bardzo słona).
KROK 3
Ustaw patelnię na średnim ogniu i smaż pancettę przez 2 minuty. Dodaj pomidory i gotuj przez 3 minuty, aż zmiękną. Wrzuć makaron z pesto brokułowym, pomidorami i pancettą i w razie potrzeby rozluźnij odrobiną wody z makaronu. Nałożyć łyżką do misek i podawać.
Smacznego!