AFRYKARIUM OD KUCHNI – nietypowa ścieżka zwiedzania przez zaplecza oceanarium

poniedziałek, 6.7.2020 12:01 995 0

Już dzisiaj można kupić online bilet na zwiedzanie „Afrykarium od kuchni” we wrocławskim zoo. W każdy poniedziałek, środę i piątek odbywać się będzie 110 minutowa wycieczka z przewodnikiem, której trasa prowadzić będzie m.in. przez kuchnię dla zwierząt i „fabrykę wody”, a kończyć pokazowym karmieniem płaszczek i rekinów od zaplecza. Prezes ZOO oprowadził dziennikarzy, a w poniedziałek rusza pierwsza wycieczka dla zwiedzających. 

Afrykarium to pierwsze w Polsce oceanarium i jedna z największych atrakcji turystycznych kraju. Za budynkiem, który zachwyca architekturą i mieszkańcami, stoi innowacyjna, wysoka technologia. Od 6 lipca każdy będzie mógł poznać te tajniki biorąc udział w niezwykłej trasie zwiedzania „Afrykarium od kuchni”.

Trasa rozpoczyna się spotkaniem w holu oceanarium. Tam zwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z ogólnymi danymi technicznymi budynku oraz dowiedzieć się o innowacyjnej konstrukcji dachu. Dalej trasa wiedzie przez część ścieżki zwiedzania, ale to tylko preludium. W połowie trasy zwiedzający zejdą dwa piętra pod ziemię by poznać „fabrykę wody”. To tu wrocławska „kranówka” zamieniana jest w wodę morską czy słodkowodną z jezior Tanganika i Malawi. Tu woda jest filtrowana i oczyszczana, naświetlana oraz ozonowana, by ponownie wrócić do zwierząt. Pod ziemią znajduje się również kuchnia dla zwierząt, gdzie zwiedzający poznają tajniki diety rekinów, płaszczek, kotików, czy pingwinów. Na koniec gwóźdź programu, czyli obserwowanie karmienia i treningu medycznego rekinów oraz płaszczek.

- Od otwarcia Afrykarium dostajemy zapytania dotyczące możliwości poznania technicznej strony oceanarium. Do tej pory takie zwiedzanie odbywało się akcydentalnie i organizowaliśmy je dla kolegów z innych ogrodów zoologicznych czy zorganizowanych grup zawodowych, jak architekci. Teraz zdecydowaliśmy się zaprosić każdego, kogo interesują „technikalia”, a mogę zapewnić, że jest co oglądać, bo wiele zastosowanych tu rozwiązań technicznych nie ma nigdzie indziej na świecie. Wystarczy zebrać grupę chętnych i wykupić usługę np. online – mówi prezes zoo, Radosław Ratajszczak.

Zwiedzanie zapleczy odbywać się będzie w małych, 10-osobowych grupach, tylko trzy razy w tygodniu o 12:15 – poniedziałki, środy i piątki, czyli w dni pokazowych karmień płaszczek i rekinów. Koszt to bilet do zoo dla każdego z uczestników plus 200 zł., bez względu na liczebność grupy.

„Afrykarium od kuchni” to druga wakacyjna usługa zwiedzania zoo z przewodnikiem, jaką wrocławski ogród uruchomił. Od początku czerwca można wybrać się w dni robocze na zwiedzanie z edukatorami. Do wyboru są trzy różne tematyczne wycieczki piesze dziennie „Daj się oprowadzić” - o 10:00, 11:00 i 12:00, a każda z nich trwa godzinę. Podczas pierwszej – „Mieszkańcy pustyń i terenów trawiastych”, edukator opowiada o najciekawszych przystosowaniach zwierząt do życia w trudnych warunkach na przykładzie m.in. fenków, oryksów szablorogich, żyraf czy likaonów. Druga – „Mieszkańcy wód”, poświęcona jest nie tylko rybom słodko i słonowodnym, ale również innym wodnym zwierzętom, jak pingwiny przylądkowe, wydry europejskie, żółwie błotne, czy foki pospolite. Trzecia – „Mieszkańcy lasów”, to wycieczka przez lasy strefy umiarkowanej i tropikalnej, które zamieszkują bardzo zróżnicowane gatunki, jak niedźwiedzie brunatne, rysie, pandy małe, czy okapi.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)