Ceremonia herbaciana w domu? - Czemu nie!

środa, 31.1.2024 14:48 188

Gdyby ktoś przeprowadził badania co najbardziej kojarzy się z Krajem Kwitnącej Wiśni to odpowiedzi pewnie by było kilka – nowoczesne Tokio, samuraj i przepiękna geisha w kimonie, która przyklęka nad tajemniczymi naczyniami. Ta ostatnia wizja to oczywiście słynna ceremonia herbaty, która w kulturze Japonii podniesiona została do rangi sztuki.

Nie znaczy to jednak, że Japończycy piją herbatę tylko rytualnie, na specjalne okazje. Chociaż w czasie ceremonii używany jest specyficzny rodzaj najprzedniejszej, zielonej herbaty zwany matcha, herbata jest czymś niezwykle ważnym w codziennej diecie mieszkańca Japonii. Pije się tutaj wyłącznie zieloną herbatę, a ilość gatunków i sposobów jej przyrządzania można porównać z wiedzą o winie w takich krajach jak Francja czy Włochy. Region, gatunek, pora i metoda zbioru, wreszcie sposób przygotowania i zaparzania – wszystko ma znaczenie. Japończycy piją herbatę od rana do późnego wieczoru, chociaż nie zawsze jest to znana z ceremonii matcha.

Gdzie zaopatrzyć się w oryginalną herbatę z Japonii?

Zielona herbata robi się coraz bardziej popularna. Jednak często jest ona niezbyt wysokiej jakości. Producenci chętnie umieszczają na pudełkach motywy japońskie, ale jest to typowy chwyt marketingowy. Tanie mieszanki z hipermarketów w niczym nie przypominają tego, co pije się w Japonii. Moyamatcha.com to sklep, który spełnia wymagania najbardziej wymagających klientów oferując najlepsze japońskie herbaty z wyselekcjonowanych, organicznych plantacji. Wśród nich można znaleźć oryginalną matcha – taką samą, która serwowana jewst w czasie egzotycznego dla nas pokazu. Oprócz samej herbaty w Moyamatcha.com można zamówić również czarki do jej serwowania, a także specjalne akcesoria do zaparzania.

Jak pić herbatę matcha?

Nie jest to herbata codzienna przeznaczona do popijania kanapek. Herbatą matcha warto się delektować. Ze względu na obecność smaku umami jej walory smakowe są zupełnie inne niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Jest bardzo delikatna, lekko gorzkawa i wyjątkowo korzystna dla zdrowia. Japończycy do herbaty matcha serwują specjalnie przygotowane słodycze ze słodkich ziemniaków bądź fasoli.
Niezwykły aromat i smak matcha wykorzystują obecnie najsławniejsi szefowie kuchni tworząc niepowtarzalne sosy, desery, a nawet lody z jej dodatkiem.
Matcha powinna być zaparzona w temperaturze około 70 stopni. Nie wolno zalewać jej wrzątkiem ponieważ wrząca woda pozbawi ją subtelnego aromatu i smaku.