Co to jest kawa drip? Jak działa dripper ceramiczny?

czwartek, 23.11.2023 09:16 285

Drip jest alternatywną metodą parzenia kawy, która polega na przesączaniu wrzącej wody przez zmielone ziarna kawy umieszczone we filtrze. Wykorzystuje się w tym celu specjalne naczynie zwane dripperem. Najprostsze drippery są wykonane z ceramiki, a sama metoda jest ceniona za łatwość użycia i pyszny smak kawy.

Czym jest drip, dripper i drip V60?

Dripem nazywa się nie tylko efekt parzenia, ale i samo naczynie (które określa się też mianem drippera lub dripa). Można spotkać się też z nazwą V60, która wzięła się od kształtu litery V i kąta nachylenia ścianek. Metoda parzenia drip umożliwia wydobycie z kawy naturalnych właściwości aromatu i smaku.

Czy każda kawa nadaje się do dripa? 

Panuje opinia, że najlepsza kawa do dripa to 100% arabica palona jasno lub średnio. Koneserzy polecają kawę zawierającą ziarna z jednego regionu i jednej plantacji (singiel origin). Ziarna powinny być zmielone gruboziarniście – zbyt drobne zmielenie spowalnia przepływ wody przez kawę, co wydłuża czas parzenia i zmienia gęstość naparu. Zbyt grube może sprawić natomiast, że kawa będzie wodnista.

Jak parzyć kawę w dripie?

Do parzenia potrzebny jest dripper, filtr, kubek, woda oraz kawa. Dodatkowo może się przydać waga i zegarek lub stoper do odmierzania czasu.

  • Do dripa V60 włóż papierowy filtr odpowiedniej wielkości i przelej go gorącą wodą, by pozbyć się papierowego posmaku i zagrzać naczynie. Wodę wylej.
  • Postaw dripper na kubku, wsyp prawidłową ilość kawy (na 100 ml wody potrzebne jest zwykle ok. 6 gram kawy, ale proporcje mogą się różnić w zależności od rodzaju kawy)
  • Zalej kawę gorącą wodą o temperaturze ok. 90-95 stopni. Powinna ona ledwo przykryć zmielone ziarna. Pozostaw zalaną kawę na 30 sekund.
  • Po upływie tego czasu spiralnym ruchem polej kawę kolejną porcją wody. Nie lej wodą po ściankach filtra. Ważne, by wody nie wlać na raz, tylko na 2-3 razy. Cały proces parzenia kawy drip powinien trwać około 3 minut.

Ostateczny efekt zależy od tego, jakich ziaren użyjesz, skąd pochodzą i jaki jest sposób obróbki ziaren, ale kawa drip jest ceniona w świecie koneserów tego kofeinowego napoju.