Dziś powołano Wrocławską Radę Gastronomii
Wrocławska branża gastronomiczna przed pandemią stawała się coraz ważniejszym sektorem usług, atrakcyjnym dla mieszkańców i turystów. Niestety, rozwój pandemii i wprowadzone obostrzenia w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej nie tylko zahamowały jej rozwój, ale zagroziły funkcjonowaniu wielu firm z branży restauracyjnej. Powołanie Rady jest konkretną odpowiedzią Wrocławia na ten kryzys, a także, w perspektywie, szansą na wypracowanie wspólnej wizji marki gastronomicznej miasta. Promocja wrocławskiej gastronomii poza granicami miasta i kraju jest szansą na jej dynamiczny rozwój.
Zaproszone do Rady osoby są przedstawicielami szeroko rozumianej wrocławskiej branży gastronomicznej, a ich zadaniem będzie opiniowanie i inicjowanie działań zmierzających do poprawy sytuacji w tym sektorze. Ponadto do zadań Rady będzie należało m. innymi: inicjowanie współpracy i zrzeszania się przedsiębiorców z branży, wspieranie promocji Wrocławia poprzez gastronomię, promowanie konkursów, festiwali i wydarzeń gastronomicznych, a także wspieranie praktycznej nauki zawodów gastronomicznych oraz doskonalenia zawodowego pracowników gastronomii. Rada ma charakter społeczny, a jej kadencja wynosić będzie 2 lata.
W skład Rady wchodzą:
1) Przewodnicząca Rady – Małgorzata Golak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;
2) Wiceprzewodniczącą Rady – Izabela Pieniążczak – Biuro Prezydenta Urzędu Miejskiego Wrocławia;
3) Sekretarz Rady – Katarzyna Chrobak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;
4) Członkowie Rady:
a) Beata Śniechowska – restauracja Młoda Polska Bistro&Pianino,
b) Jolanta Jurkowlaniec – restauracja Dinette Bistro,
c) Piotr Gomułkiewicz - Bistro Narożnik,
d) Damian Kogutiuk - Food&Event Group,
e) Agnieszka Skraburska – restauracja Cafe de France,
f) Krzysztof Zych – restauracja Cuda na kiju,
g) Paweł Mrówczynski – restauracja Panczo,
h) Maciej Koła – festiwale gastronomiczne Gastro Miasto,
i) Magdalena Johri – restauracja Masala Indian Restaurant,
j) Bartosz Jędrasiak – restauracja Woo Thai,
k) Marcin Chmielewski – restauracja Przystań&Marina,
l) Simone Mangone - Pizzeria Bube,
m) Jarosław Błandzinski - restauracja Ban Thai,
n) Agata Gwadera-Urlep – Radna Rady Miejskiej Wrocławia,
o) Małgorzata Wojciechowska – Wydział Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia,
p) Beata Urbanowicz – Wydział Architektury i Budownictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia.
Komentarze (0)