Dziś powołano Wrocławską Radę Gastronomii

środa, 19.5.2021 13:55 399 0

Wrocławska branża gastronomiczna przed pandemią stawała się coraz ważniejszym sektorem usług, atrakcyjnym dla mieszkańców i turystów. Niestety, rozwój pandemii i wprowadzone obostrzenia w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej nie tylko zahamowały jej rozwój, ale zagroziły funkcjonowaniu wielu firm z branży restauracyjnej.  Powołanie Rady jest konkretną odpowiedzią Wrocławia na ten kryzys, a także, w perspektywie, szansą na wypracowanie wspólnej wizji marki gastronomicznej miasta. Promocja wrocławskiej gastronomii poza granicami miasta i kraju jest szansą na jej dynamiczny rozwój.
Zaproszone do Rady osoby są przedstawicielami szeroko rozumianej wrocławskiej branży gastronomicznej, a ich zadaniem będzie opiniowanie i inicjowanie działań zmierzających do poprawy sytuacji w tym sektorze. Ponadto do zadań Rady będzie należało m. innymi: inicjowanie współpracy i zrzeszania się przedsiębiorców z branży, wspieranie promocji Wrocławia poprzez gastronomię, promowanie konkursów, festiwali i wydarzeń gastronomicznych, a także wspieranie praktycznej nauki zawodów gastronomicznych oraz doskonalenia zawodowego pracowników gastronomii. Rada ma charakter społeczny, a jej kadencja wynosić będzie 2 lata.
W skład Rady wchodzą:
1)        Przewodnicząca Rady – Małgorzata Golak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;
2)        Wiceprzewodniczącą Rady – Izabela Pieniążczak – Biuro Prezydenta Urzędu Miejskiego Wrocławia;
3)        Sekretarz Rady – Katarzyna Chrobak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;
4)        Członkowie Rady:
a)        Beata Śniechowska – restauracja Młoda Polska Bistro&Pianino,
b)        Jolanta Jurkowlaniec – restauracja Dinette Bistro,
c)        Piotr Gomułkiewicz - Bistro Narożnik,
d)        Damian Kogutiuk - Food&Event Group,
e)        Agnieszka Skraburska – restauracja Cafe de France,
f)        Krzysztof Zych – restauracja Cuda na kiju,
g)        Paweł Mrówczynski – restauracja Panczo,
h)        Maciej Koła – festiwale gastronomiczne Gastro Miasto,
i)        Magdalena Johri – restauracja Masala Indian Restaurant,
j)        Bartosz Jędrasiak – restauracja Woo Thai,
k)        Marcin Chmielewski – restauracja Przystań&Marina,
l)        Simone Mangone - Pizzeria Bube,
m)        Jarosław Błandzinski - restauracja Ban Thai,
n)        Agata Gwadera-Urlep – Radna Rady Miejskiej Wrocławia,
o)        Małgorzata Wojciechowska – Wydział Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia,
p)        Beata Urbanowicz – Wydział Architektury i Budownictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)