Ekspres kolbowy w kawiarni. Dlaczego konieczny jest jego zakup?

środa, 1.2.2023 16:01 148

Ekspres kolbowy to obowiązkowy element w każdym miejscu, które chce świadczyć usługi gastronomiczne na najwyższym poziomie. Tego typu sprzęty umożliwiają wykonywanie rozmaitych kaw, w zależności od umiejętności baristów. Nie ma tutaj ograniczeń dotyczących rodzajów napojów, jakie można wykonać z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu.

Jak ekspres kolbowy przydaje się podczas procesu parzenia kawy?

Chcąc oferować usługi na najwyższym poziomie, powinni zdecydować się Państwo na ekspres kolbowy. Tego typu sprzęt to niezbędny element, który znacznie ułatwia proces parzenia kawy.  Z jego wykorzystaniem można zrobić dowolny napój, jedynie manewrując składem naparu. Co ważne, z jego wykorzystaniem powstają również kawy mleczne. W jaki sposób?

Ekspresy kolbowe mają wbudowane dysze służące do spieniania mleka. To właśnie z ich wykorzystaniem powstaje pianka, która zdobi wiele napoi.

Ekspres kolbowy

Czy wbudowany młynek to dobre rozwiązanie?

Domowe ekspresy kolbowe mają czasami wbudowany młynek. Dzięki temu można cieszyć się filiżanką doskonałej kawy w zaciszu domowym. Jednak w kawiarniach zaleca się, żeby stosować osobne młynki. W Coffee Style można znaleźć ekspresy, do których potrzebujemy już zmielonej kawy. Oczywiście najważniejsze są tutaj ziarna, dlatego zawsze należy kupować je o jak najwyższej jakości. Dodatkowo zastosowanie zewnętrznego młynka zapewnia znacznie lepszą jakość. Można odpowiednio zagospodarować miejsce pracy w taki sposób, żeby wszystkie elementy znajdowały się w zasięgu ręki baristów.

Warto tutaj zwrócić uwagę na to, jaki młynek zostaje wybrany. Najlepsze są oczywiście żarnowe, które w odpowiedni sposób mielą kawę. W profesjonalnych punktach usługowych unika się młynków z ostrzami, ponieważ mogą one znacznie obniżać poziomu napoju.

Dlaczego ekspresy kolbowe powinny być wykorzystywane w kawiarniach?

Jak działa ekspres kolbowy? Woda podgrzana do odpowiedniej temperatury, pod wysokim ciśnieniem, przepływa przez kolbę, w której znajduje się kawa. Tym sposobem nie jest ona palona oraz zbyt długo poddawana działaniu wysokiej temperatury. Pozwala to na wydobycie smaku naparu i nie niszczy nut, które powinny być wyczuwalne.

W kawiarniach najważniejszym elementem jest kawa. Dlatego nie powinna być ona w żaden sposób niszczona przez nieodpowiednie parzenie lub postępowanie niezgodne z najlepszą techniką znaną na rynku. Dodatkowo ekspresy kolbowe umożliwiają przygotowanie dowolnego napoju, nie ograniczają wyboru klientów ani wyobraźni baristów jedynie do klasycznych wyrobów.