Gnocchi - co to za danie i czy warto je włączyć do domowego menu?

poniedziałek, 19.6.2023 15:28 148

Wiele osób lubi potrawy na bazie mąki, taki jak kluski, pierogi czy kopytka. To sycące potrawy, które można podawać zarówno na słodko, jak i w wersji pikantnej. Z owocami, zasmażaną cebulką i boczkiem czy z sosem i mięsem. Doskonałą alternatywą do kopytek jest danie, które wywodzi się ze słonecznej Italii. Co to za potrawa i czy warto ją włączyć do domowego menu? Jak najbardziej warto ją wypróbować!

Źródło zdjęcia: Sławomir Fajer - stock.adobe.com

Włoskie kluski ziemniaczane - co to za danie?

Gnocchi to potrawa przygotowana na bazie ziemniaków gotowanych w skórkach, mąki pszennej lub gryczanej i jajek. Sekretem włoskich kluseczek jest wspaniały smak i atrakcyjny wygląd. Chociaż włoskie kluski przypominają w smaku polskie kopytka, to jednak różnią się od nich wyglądem. Ich cechą charakterystyczną są podłużne rowki, które wykonuje się widelcem.

Włoskie kluski ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują ze szpinakiem, sosem pomidorowym lub bolońskim, pesto z pietruszki i startego parmezanu czy z pesto na bazie rukoli lub bazylii. Można podawać je z mięsem z kurczaka lub z gęsiny. Opcji jest bardzo wiele. Dzięki temu włoskie kluseczki oferują niezliczone doznania smakowe.

Źródło zdjęcia: okkijan2010 - stock.adobe.com

Włoski obiad w domowej kuchni

Aby zjeść smaczne gnocchi wcale nie potrzeba wybierać się do włoskiej restauracji. Potrawę można przygotować wygodnie w domowych warunkach. Przygotowanie dania nie jest wcale jakimś karkołomnym zadaniem. Najważniejsze to dobrać odpowiednie proporcje składników i wykorzystać ulubione dodatki i przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, bazylia czy oregano.

Włoski obiad w domowej kuchni zjedzony w wygodnym fotelu powinien zapewnić przyjemność każdemu. To znakomita propozycja dla amatorów kuchni śródziemnomorskiej i aromatycznych, smakowicie wyglądających dań.