Jak serwować wina i z jakimi potrawami najlepiej je połączyć?

piątek, 15.7.2022 14:01 119

Wino to trunek znany od tysięcy lat. Z tego powodu kultura jego picia jest bardzo bogata i urozmaicona. Właśnie dlatego dobór jego odpowiedniego rodzaju do potrawy, a także sposób serwowania poszczególnych gatunków może przysporzyć niedoświadczonym osobom wielu kłopotów. Trunek ten jest jednak doskonałym dodatkiem do dań, który podkreśla ich smak. Jak serwować wino i z jakimi potrawami je łączyć? Podpowiadamy.

Jak serwować wino?

Butelkę wina należy otworzyć około godziny przed podaniem i zostawić tak na kilka minut, a następnie zamknąć wkładając korek do połowy. Każdorazowo należy je również spróbować, aby uniknąć przy stole przykrej niespodzianki w postaci posmaku stęchlizny czy korka. Im młodszy rocznik, tym wymaga niższej temperatury podania.

Zazwyczaj wina, które muszą być schodzone, należy trzymać przez 24 godziny na dolnej półce w lodówce. Różowe i białe w chwili serwowania powinny mieć od 8 do 12 stopni, czerwone lekkie 12-14, a ciężkie 16-18. Ważne jest również naczynie, w którym podaje się ten trunek. Zawsze w tym celu należy używać przezroczystych kieliszków z białego szkła, aby było widać jego kolor. Do wina czerwonego powinien być on większy, o pękatej czaszy, a do białego o wysmuklonym kształcie.

Ważną zasadą jest ta dotycząca tego, że wino biały serwuje się przed czerwonym, z kolei młodsze musi być podane przed starszym, wytrawne przed słodkim, a ciężkie po lekkim.

Z jakimi potrawami łączyć wino?

Wino to doskonały dodatek do wielu potraw. Aby jednak właściwie podkreślić walory smakowe dania, trzeba wiedzieć, jak łączyć je z trunkiem. Podstawowa i najprostsza zasada mówi o tym, żeby ciężar wina dopasować do ciężaru dania głównego. Oznacza to, że na przykład czerwone mięso należy podać w towarzystwie czerwonego wina, a np. owoce morza — białego.

Białe wino jeżeli jest kwaśniejsze i bardziej wytrawne należy podać jako aperitif, czyli przed posiłkiem. Półwytrawne z kolei do ryb, białego mięsa, makaronów, kurczaka, czy cielęciny. Doskonale komponuje się ono też z delikatnymi serami.

Lekkie, czerwone wino o owocowym smaku coraz częściej podaje się jako aperitif lub w towarzystwie lżejszych dań, takich jak makarony, pizza czy delikatne sery. Dojrzałe czerwone wina od lat serwuje się w towarzystwie czerwonych krwistych mięs, a także dziczyzny, serów pleśniowych i staropolskich potraw. Wina słodkie podajemy do deserów, serów i pikantnych przekąsek. Musujące z kolei pasują do wszystkich potraw i deserów. Można je też pić bez żadnego posiłku.