Jak zrobić prawdziwe espresso? Zobacz 3 wskazówki

piątek, 27.3.2020 13:51 810

Espresso jest jednym z najbardziej znanych napojów na świecie. Ta niewielka porcja czarnego płynu obfitująca w dodającą energii kofeinę jest idealna przed wyjściem do pracy czy na trening. Kilka łyków tej mocnej kawy może pomóc nam w lepszym skoncentrowaniu się na powierzonych zadaniach. Czym dokładnie jest espresso i jak je przyrządzić?

Espresso – ulubiony napój Włochów

Ojczyzną tego słynnego napoju są Włochy. Tam też na początku XX wieku stworzono pierwszy ekspres do espresso. Gdy po II wojnie światowej ulepszone urządzenia trafiły do miejskich kawiarni i restauracji, espresso bardzo szybko zyskało popularność w niemal całej Europie.

Słowo „espresso” oznacza sposób przygotowania kawy za pomocą specjalnego ekspresu, gdzie niewielka ilość wody (do 35 ml) przepuszczana jest pod ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Powstały w ten sposób napój powinien charakteryzować się głębokim, ciemnym kolorem oraz cienką warstwą orzechowo-brązowej pianki zwaną cremą. Espresso wspaniale smakuje zarówno samodzielnie, jak i jako baza do wielu innych pysznych napojów np. latte macchiato, flat white czy cappuccino.

Jak przyrządzić prawdziwe espresso?

Espresso parzy się najczęściej z mieszanek różnych ziaren, dlatego warto wybrać kawę specjalnie przeznaczoną do przygotowania małej czarnej. Ziarna do espresso zazwyczaj są dłużej wypalane, dzięki czemu podczas krótkiego czasu zaparzania zdążą oddać wodzie pełnię aromatu i smaku.

W zależności od pochodzenia ziaren, przygotowany z nich napój będzie miał inny smak i konsystencję. Np. kawa pochodząca z Kolumbii czy Indii będzie bardziej intensywna i korzenna w smaku, zaś te z Etiopii albo Nikaragui wyróżnią się słodkawą i lekko owocową nutą. Gotowe mieszanki kaw można kupić w formie kapsułek) przeznaczonych do specjalnych ekspresów ciśnieniowych. Espresso z kapsułki charakteryzuje się doskonale zbalansowanym smakiem i aromatem, ponieważ w jednej porcji jest odmierzona odpowiednia ilość kawy. Warto zapoznać się z bogatą ofertą NESCAFÉ® Dolce Gusto® – w portfolio tej marki znajdziemy przeróżne warianty espresso (np. kawę organiczną, Espresso Intenso czy Espresso Decaffeinato).

Dobry ekspres do kawy – podstawa idealnego espresso

Abu przygotować idealne espresso, niezbędny jest dobry ekspres do kawy. Najlepiej by taka maszyna potrafiła zaparzać napoje pod odpowiednio wysokim ciśnieniem – wtedy mamy pewność, że napój będzie pokryty warstwą cremy, która jest wyznacznikiem prawidłowo zrobionego espresso. Tradycyjnie powinno to być od 8,5 do 9,5 bara. Im drobniej będą zmielone ziarna kawy, tym większa szansa na uzyskanie zwartej ciemnobrązowej pianki. Jej gęstość zależy od długości parzenia. Jeśli pianka jest zbyt jasna i szybko znika, oznacza to, że ziarna zbyt krótko miały kontakt z gorącą wodą.

Dodatki do espresso

Klasyczne espresso najczęściej serwuje się w małej ogrzanej filiżance o objętości około 70 ml. Ilość płynu wraz z pianką powinna zajmować nieco ponad połowę naczynia. Espresso można pić gorzkie lub z niewielkim dodatkiem cukru. Można je także nieco urozmaicić, dodając wiórki czekoladowe, szczyptę cynamonu lub wanilię.

Wspaniałe espresso z wanilią

Aby przygotować ten pyszny napój, wystarczy ubić śmietanę z dodatkiem syropu waniliowego. Następnie w ulubionej filiżance zaparzamy porcję espresso i dajemy odrobinę syropu do smaku. Filiżankę dopełniamy gęstą bitą śmietaną, której wierzch posypujemy szczyptą kakao lub dekorujemy kawałkami wanilii. Takiej rozpływającej się w ustach wersji espresso nikt nie będzie w stanie się oprzeć!