Jakie są największe zalety witaminy C?
Witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, jest jednym z najbezpieczniejszych preparatów do przyjmowania. Korzyści z przyjmowania witaminy C, zarówno poprzez spożywanie produktów zawierających jej spore ilości, jak też w postaci suplementu diety, jest wiele. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.
Największe zalety witaminy C dla organizmu
Wśród najważniejszych korzyści, jakich witamina C dostarcza organizmowi, znajdują się zalety takie jak:
- ochrona przed problemami układu odpornościowego;
- zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób układu krążenia – naturalna witamina C pomaga zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i innych chorób układu krążenia; dieta pełna warzyw i owoców dostarcza optymalnej ilości witaminy C, która utrzymuje odpowiedni poziom ciśnienia krwi; ponadto, witamina C poprawia rozszerzenie naczyń krwionośnych i chroni prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia;
- ograniczenie problemu występowania chorób oczu – zaćma to jedna z najczęstszych chorób oczu; większe spożycie kwasu askorbinowego poprawia dopływ krwi do gałki ocznej; witamina C – spożywana z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi – może spowolnić postępujące z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej i utratę ostrości wzroku;
- zapobiega pojawieniu się szkorbutu;
- pomaga niwelować negatywne skutki ołowiu – toksyczność ołowiu jest poważnym problemem zdrowotnym występującym głównie u dzieci, zwłaszcza żyjących na obszarach miejskich, mogącym odbić się w postaci nieprawidłowego rozwoju i wzrostu; suplementy witaminy C mogą obniżać poziom ołowiu we krwi;
- wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz mięśni;
- ogranicza pojawianie się wolnych rodników;
- wspiera układ nerwowy – witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji neuroprzekaźników;
- poprawia nastrój – witamina C wpływa na nastrój osoby i ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Jakie są naturalne źródła witaminy C?
Ważnymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, głównie cytryna i pomarańcze. Sporo witaminy C znajduje się również w świeżych truskawkach, malinach, kapuście, kalafiorze, czerwonej papryce, ziemniakach, brokułach, pietruszce, brukselce i owocach kiwi. Gotowanie potraw w niskich temperaturach i przez krótszy okres jest ważne dla zachowania jak największej ilości witaminy C. Warto również ją suplementować, przyjmując preparat taki jak ten: https://cheers.com.pl/witamina-c-naturalna/.
Ile wynoszą dzienne zalecane dawki witaminy C?
Większość badań medycznych sugeruje, że organizm dorosłego człowieka powinien przyjmować 500 miligramów witaminy C dziennie. Osoby, które nie spożywają zbyt wiele owoców i warzyw, mogą wymagać dodatkowej suplementacji. Górny dzienny limit witaminy C nie powinien przekraczać 2000 miligramów.