Które fast foody są najmniej szkodliwe?

poniedziałek, 15.1.2024 09:10 154

Generalnie fast foody są odradzane przez chyba każdego dietetyka. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Wszyscy jednak wiemy, że wielu z nas lubi czasem skusić się na coś mniej zdrowego. Jak to zatem robić tak, aby wybrać najmniej szkodliwą opcję?

Pixabay 

Na pewno nie jest tak, że wszystkie fast foody szkodzą tak samo. Są wśród nich zdrowsze i mniej zdrowe opcje. Oczywiście nie zachęcamy do korzystania z nich. Z pewnością warto znaleźć sobie coś zdrowego wśród całej żywności online. Jeżeli już jednak musimy, należy poznać wroga.

Hamburgery

Chyba mało komu nigdy nie ciekła ślinka na widok burgera. Po pierwsze warto pamiętać, że ma on średnio ok. 830 kalorii. To bardzo dużo. Wiele zależy też od tego, na ile został on przetworzony. Na pewno zupełnie inaczej rzecz się ma w ogólnoświatowej sieciówce, a inaczej w lokalnej burgerowni, która używa wyłącznie naturalnych składników. Jednak nawet i w takim przypadku, oprócz warzyw, jemy białą bułkę oraz mnóstwo sosu, które nie są zbyt zdrowe.

Kebab

Można żartobliwie stwierdzić, że kebab staje się powoli naszym daniem narodowym. Jest dostępny dosłownie wszędzie. Tutaj też głównym problemem są sosy. Warto nie wybierać opcji w bułce, ale np. w tortilli. Same warzywa oczywiście są zdrowe, jednak wiele zależy od pochodzenia mięsa.

Jeżeli zatem mamy pewność, że wszystkie składniki są wysokiej jakości, kebab, sam w sobie, może być nawet zdrowym posiłkiem. Szczególnie, jeżeli nie dodamy do niego zbyt dużej ilości sosu. Należy jednak pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny i może mieć średnio 900 kalorii.

Pizza

Pizza jest daniem, które zawojowało prawie cały świat. A wszystko przez to, że pewien kucharz chciał zaimponować w 1889 r. królowie Włoch Małgorzacie II Sabaudzkiej. Jeżeli już decydujemy się na takie jedzenie, najlepiej zrezygnujmy z sosu, a, jeśli jest taka możliwość, wybierzmy cienkie ciasto. Nadmiar sera również nie jest wskazany. 

Pizza jest bardzo kaloryczna. Jeden, ważący 150 g, kawałek może mieć nawet 390 kalorii, a wszyscy wiemy, że zwykle spożywamy ich znacznie więcej. Aby zmniejszyć szkody dla zdrowia warto wybrać pizzę z warzywami, na cienkim cieście oraz z małą ilością sera. Oraz oczywiście bez sosu i słodkiego napoju.

Frytki

Jeśli chodzi o frytki, to, jak wszyscy wiemy, składają się z ziemniaków. Nie one są tu jednak największym problemem. Otóż najpierw trzeba je usmażyć, a do tego potrzebne jest dużo tłuszczu. Jego nadmiar może nam bardzo zaszkodzić, szczególnie jeśli nie jest on pierwszej świeżości. Jeżeli restauracja używa utwardzonego tłuszczu roślinnego lub łoju, zwiększamy do tego stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie. A to dodatkowe obciążenie dla naszego zdrowia. Dodatkowo, znane sieciówki często dodają o wiele więcej składników, tak aby uzyskać odpowiedni smak.

Dawka czyni truciznę

Pamiętajmy, że o tym, czy coś nam zaszkodzi, decyduje nie tylko sam fakt występowania danej substancji, ale przede wszystkim jej ilość i stężenie. Dlatego nie jest tak, że albo w ogóle nie jemy fast foodów, albo jemy je cały czas. Z punktu widzenia naszego zdrowia, wiele zależy od tego, jak często to robimy. Pamiętajmy, że nasz organizm ma zdolność do samooczyszczania się z toksyn. Traci ją jednak, gdy są one mu stale dostarczane. Dlatego, jeżeli już jemy fast foody, bardzo ważnym jest, aby zachować umiar i pamiętać o uprawianiu sportu.