Mikrobiom jelitowy – 5 rzeczy, które warto o nim wiedzieć
Mikrobiom jelitowy to coraz częściej występujące w mediach i reklamach hasło. Świadomość tego, jak utrzymywany w równowadze mikrobiom wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, pomaga dokonywać mądrych wyborów żywieniowych i utrzymać dobrą kondycję na co dzień. Czym jest mikrobiom człowieka? Jak prawidłowo zadbać o mikrobiom przewodu pokarmowego?
Mikrobiom człowieka, inaczej zwany mikrobiotą, to zbiór organizmów: bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm. Praktycznie każdy organ ludzkiego ciała zamieszkiwany jest przez mikroorganizmy, które chronią nasze ciało przed obcymi bakteriami i wirusami, wpływając na procesy w nim zachodzące. Oto 5 faktów na temat mikrobiomu, które warto znać, by utrzymać na co dzień dobre samopoczucie, zdrowie i równowagę organizmu.
Mikrobiom jelitowy waży aż 2 kilogramy
Flora bakteryjna jelita zawiera ogromną ilość bakterii – około stu bilionów. Mikrobiom to właściwie superorganizm bytujący w naszym ciele. Komórki ludzkie to jedynie jedna dziesiąta organizmu człowieka, cała reszta to głównie bakterie i inne mikroorganizmy. Fascynujące, prawda? Z tego powodu niezmiernie ważne jest utrzymywanie równowagi mikrobiomu dla sprawnego funkcjonowania procesów zachodzących w naszym organizmie.
Mikrobiom jelitowy zawiera 100 razy więcej genów niż genom ludzki
Bakterie i grzyby bytujące i rozmnażające się w jelitach mogą mieć łącznie nawet sto razy więcej genów niż my sami. Bakterie zapewniają prawidłowy przebieg procesów trawiennych, a grzyby utrzymywane w równowadze nie dopuszczają do nadmiernego rozmnożenia mikroorganizmów w jelitach.
Mikrobiom jelitowy ma wpływ na naszą odporność
W jelicie skoncentrowanych jest aż 70 procent naszych komórek odpornościowych. Flora bakteryjna jelit i warunki w nich panujące – ciepło, ciemność oraz wilgotność i stale przebiegające procesy trawienne sprzyjają rozwojowi dobroczynnych bakterii.
Utrzymywanie zdrowej diety, brak nałogów, spożywanie bogatych w witaminy i minerały różnorodnych posiłków oraz aktywność fizyczna pozytywnie wpływają na procesy trawienne, a więc wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego, a w konsekwencji także naszej odporności. Utrzymywana w równowadze mikroflora jelitowa, zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego bytujące w jelicie mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu.
Mikrobiom jelitowy kształtuje się już od momentu porodu
Organizm przychodzącego na świat dziecka w chwili porodu zasiedlany jest przez bakterie bytujące w organizmie matki. W przypadku cesarskiego cięcia mikrobiom maleństwa zasiedlają bakterie ze środowiska szpitalnego. Warto wówczas zadbać o dodatkową suplementację pożytecznych bakterii kwasu mlekowego pomagających rozwinąć prawidłowy mikrobiom. Podobnie w przypadku niemożliwości karmienia piersią, na przykład w przypadku alergii dziecka na białko mleka.
Mikrobiom jelitowy ma wpływ na nasze samopoczucie i pracę mózgu
MIkrobiom jelitowy nie jest obojętny dla układu nerwowego. I odwrotnie! Prawidłowy i utrzymywany w równowadze mikrobiom przewodu pokarmowego wpływa na reakcje organizmu na stres, natomiast procesy zachodzące w mózgu działają na jelita.
W stresujących sytuacjach częstym objawem somatycznym są właśnie problemy trawienne, natomiast zaburzenia funkcjonowania mikrobiomu wpływają na pracę mózgu i mogą powodować obniżenie nastroju. Warto dbać o mikrobiom, by zapewnić zdrowie i dobrą kondycję organizmów naszych i naszych dzieci.