Podpowiadamy jaką sokowirówkę wybrać

piątek, 30.10.2020 16:56 355

Domowej roboty soki to doskonały sposób na codzienną dawkę warzyw i owoców, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup sokowirówki, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu.

Po co nam sokowirówka?

To pierwsze pytanie, jakie powinniśmy sobie zadać. Z czego zamierzamy robić soki? Jak duże jest nasze zapotrzebowanie? Czy będziemy korzystać z sokowirówki na co dzień, przetwarzając kilogramy owoców czy jedynie okazjonalnie po kilka sztuk? Jeśli zależy nam na profesjonalnym sprzęcie o dużej wydajności, powinniśmy zapoznać się z ofertą sklepu oferującego sprzęt dla gastronomii, jak np. Multigastro. Tam znajdziemy zarówno sokowirówki przemysłowe, jak i takie do domowego użytku.

Warto również zastanowić się, czy wolimy kupić tradycyjną sokowirówkę, przy użyciu której możemy błyskawicznie stworzyć klarowny sok, który należy spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu czy może wolimy sięgnąć po wyciskarkę wolnoobrotową, z której sok jest gęstszy i dłużej utrzymuje właściwości odżywcze.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze sokowirówki?

Moc silnika

Moc silnika świadczy o sile sprzętu. Im większa moc tym lepsza wydajność sokowirówki. To szczególnie istotne, jeśli planujemy robić soki z twardych warzyw, jak buraki czy seler – wtedy minimalna moc sprzętu powinna wynosić 400W, jednak przy dużych potrzebach warto pomyśleć o sprzęcie gwarantującym minimum 700W. Mniejsza moc oznacza także szybsze nagrzewanie się, co wiąże się z koniecznością przerwania pracy na jakiś czas.

Sito

Przy sprawdzaniu sita, najważniejszy jest materiał, z jakiego zostało ono wykonane. Musi mieć dobrze wykonane ostrza oraz dobrą przepuszczalność, dlatego musimy zwrócić uwagę na duży rozmiar, który zapewni odpowiednią przepuszczalność oraz ostrza centryczne, wykonane ze stali nierdzewnej, a nie z plastiku, który stosowany jest w sprzętach gorszej jakości.

Pojemnik na odpady

Wiele osób zapomina o tym elemencie, a ma on ogromne znaczenie dla komfortu pracy. Wielkość pojemnika na odpady może różnić się nawet kilkakrotnie, w zależności od wybranego sprzętu. Im mniejsza pojemność tym częściej będziemy zmuszeni do opróżniania pojemnika z resztek. Warto także zwrócić uwagę na to, by zbiornik na miąższ był łatwo wyjmowany, ponieważ w niektórych modelach sokowirówek jest on wbudowany na stałe i do oczyszczenia go konieczny jest demontaż całego urządzenia.

Wielkość otworu

To także jeden z ważniejszych parametrów wpływających na komfort pracy z sokowirówką. Niektóre modele posiadają niewielkie otwory wlotowe, przez które mieszczą się bardzo małe kawałki owoców i warzyw. Oznacza to konieczność krojenia składników na malutkie części, co znacznie wydłuża proces tworzenia soku. O ile prościej byłoby wrzucić do urządzenia całe owoce lub warzywa pokrojone zaledwie na pół? Dlatego kupując sokowirówkę warto sprawdzić, jak duży jest otwór do wrzucania składników.