Rola mikroorganizmów glebowych
Gleba nie jest jedynie strukturą, w której ukorzeniają się rośliny. To bogaty, złożony i żyjący system, pełen organizmów mikroskopijnej wielkości oraz tych nieco większych. Najmniejsi mieszkańcy gleby, do których należą między innymi bakterie i grzyby, mają największy wpływ na jej cechy. Przeczytaj i sprawdź, za co odpowiadają niewidoczne gołym okiem organizmy, żyjące w glebie.
Co zasiedla glebę?
Czy wiesz, że jeden gram gleby może zawierać nawet 10 miliardów bakterii i do 1,5 miliona zarodników grzybów? Można wymienić tu chociażby bakterie z rodzajów Agrobacterium, Mycobacterium czy Pseudomonas, czy mikroskopijne, jednokomórkowe lub strzępkowe grzyby z rodzajów Verticillium, Rhizopus czy Penicillium. Pozostałe organizmy zasiedlające glebę to glony, pierwotniaki i wirusy.
Zdaniem ekspertów Agronomist.pl, w dobie dużego natężenia działania niekorzystnych dla gleb czynników, dbałość o jej żywych, pożytecznych mieszkańców ma szczególne znaczenie. Dowiedz się więcej na https://agronomist.pl/artykuly/dbalosc-o-mikroorganizmy-glebowe-kluczem-do-sukcesu.
W jaki sposób mikroorganizmy wpływają na kondycję gleb?
Dlaczego te niewielkie, ale liczne organizmy mają kluczowe znaczenie dla żyzności gleby? Poniżej prezentujemy kilka podstawowych funkcji, jakie pełnią.
- Bakterie odpowiadają za rozkład szczątków roślinnych, na przykład takich, jak trudno rozkładalna celuloza, składnik słomy. W efekcie powstaje próchnica oraz dostępne dla roślin minerały.
- Pewne grupy bakterii biorą udział korzystnych dla roślin przemianach azotu – amonifikacji i nitryfikacji. Prowadzi to do zwiększenia dostępności azotu – związku biogennego – dla roślin.
- W procesie przyswajania przez rośliny związków mineralnych, w tym zawierających azot, fosfor i inne pierwiastki, przydatne okazują się również grzyby. Dzięki symbiotycznemu połączeniu z korzeniami lub nasionami roślin (tzw. mikoryza) roślina naczyniowa otrzymuje składniki mineralne, a grzyb – produkty fotosyntezy.
Więcej o znaczeniu mikroorganizmów dla jakości gleby i upraw przeczytasz w artykule https://agronomist.pl/artykuly/dbalosc-o-mikroorganizmy-glebowe-kluczem-do-sukcesu. Dowiesz się z niego między innymi, że wszelkie czynności agrotechniczne sprzyjające utrzymaniu bioróżnorodności i równowagi biologicznej gleb zawsze będą sprzyjać ich dobrej kondycji.