Żywieniowe wsparcie twojej odporności- dietetyk radzi

wtorek, 17.11.2020 00:00 273

Za naszą odporność  odpowiada układ immunologiczny, który chroni organizm przed  czynnikami chorobotwórczymi takimi jak wirusy, toksyny, pasożyty czy bakterie. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy bez trudu radzi sobie z zagrażającymi zdrowiu patogenami. Jednak w sytuacji obniżonej kondycji organizmu układ immunologiczny przestaje spełniać prawidłowo swoją funkcję. Istotne znaczenie dla odpowiedniego funkcjonowania systemu odpornościowego ma sposób w jaki się odżywiamy.

Dobrze zbilansowana dieta pomaga organizmowi radzić sobie z wszelkiego rodzaju infekcjami, natomiast nieodpowiedni i monotonny sposób odżywiania może skutecznie  osłabić naszą odporność.

Zatem co zrobić, aby wzmocnić swoją odporność?

Po pierwsze zadbaj o to, co jesz

W celu wzmocnienia swojej naturalnej odporności włącz do diety produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, mające szczególne znaczenie w kontekście odporności. Niewątpliwie, należy do nich witamina C, którą znajdziesz w natce pietruszki, papryce, acerolii, owocach cytrusowych, aronii czy dzikiej róży. Włącz do diety również produkty bogate w witaminę A takie jak jaja, tuńczyk, marchew czy jarmuż, witaminę E- orzechy i nasiona, oleje tłoczone na zimno i witaminę D, którą znajdziesz m.in. w jajach, rybach, mleku i produktach mlecznych oraz wątrobie. Pamiętaj o spożywaniu żywności dostarczającej witamin z grupy B jak orzechy, fasola, płatki owsiane czy kasza gryczana. Ważna jest również obecność w diecie produktów bogatych w cynk (mleko i przetwory mleczne, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, chude mięso), żelazo (kasza gryczana, czerwone mięso, buraki, kakao) oraz selen (orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja). Ponad to, jeśli chcesz zadbać o swoją odporność spożywaj bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 jak tłuste ryby morskie. Wybierz makrelę, łososia czy śledzia. Pamiętaj, aby w Twoim jadłospisie nie zabrakło także żywności obfitującej w naturalne bakterie probiotyczne. Sięgaj po kefir, maślankę, zsiadłe mleko, kiszone buraki oraz kiszoną kapustę. Probiotyki stymulują komórki obronne układu odpornościowego oraz dbają o nasze jelita, których zdrowie jest szczególnie ważne dla zachowania prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Po drugie nawodnienie

Niedostateczne nawodnienie Twojego organizmu zwiększa jego podatność na infekcje. Oprócz tego suche powietrze, które towarzyszy nam w okresie jesienno- zimowym sprzyja wysychaniu śluzówek oraz skóry, co powoduje podrażnienie i zwiększa ryzyko infekcji. Dbaj o to, aby wypijac dziennie te min 1,5 l wody.

Po trzecie aktywność fizyczna

Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna ma istotne znaczenie w kontekście dobrego zdrowia. Ważne, aby wiedzieć jaki rodzaj oraz jaka  intensywność aktywności będzie dla nas najbardziej odpowiednia. Zbyt intensywne oraz długotrwałe ćwiczenia fizyczne mogą mocno obciążyć nasz organizm i mieć niekorzystny wpływ na układ immunologiczny. Z kolei regularna, lecz umiarkowana aktywność fizyczna wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zachowanie prawidłowych funkcji układu odpornościowego jest niezwykle ważne i mamy to ogromny wpływ. Dbajmy o to, co jemy na co dzień oraz zwróćmy uwagę na to czy nasza dieta jest różnorodna i oparta o wartościowe produkty. Pamiętamy o prawidłowym nawodnieniu oraz wprowadźmy regularną i umiarkowana aktywność fizyczną. Dzięki temu wzmocnimy odporność i kondycję organizmu.

 

Dowiedz się więcej jak dbać o zdrowie oraz w jaki sposób naturalnie wspomagać odporność i utrzymać organizm w dobrej kondycji, w trakcie wydarzenia:

 Dni dla Zdrowia zorganizowanego przez gabinet dietetyczny Bonne Sante wspólnie z innymi specjalistami z dziedziny zdrowia! 

Zapraszamy w dniach 02.12-04.12.2020