Jak funkcjonują pieszyckie placówki?

czwartek, 14.5.2020 14:00 5519 12

Od poniedziałku, 11 maja najmłodsi mieszkańcy Gminy Pieszyce wrócili do Żłobka Miejskiego nr 1 i Przedszkola Publicznego nr 2. Po blisko dwumiesięcznej przerwie spowodowanej koronawirusem nie wszystkie dzieci wróciły do placówek.

Otwarcie obu placówek możliwe już było 6 maja, jednak burmistrz Pieszyc, Dorota Konieczna – Enoezl nie zdecydowała się na ten krok, wszystko ze względu na bezpieczeństwo dzieci i pracowników. Przed otwarciem zarówno Żłobka Miejskiego nr 1, jak i Przedszkola Publicznego nr 2 należało poddać pomieszczenia ogólnej dezynfekcji, przeszkolić kadrę, a także zapewnić jej sprzęt ochrony osobistej.
Przygotowania do otwarcia żłobka i przedszkola trwały ponad tydzień, a zakres pracy był szeroki, obejmowałam m.in.:
- kontakt z dyrektorami i kierownikami placówek i analizowanie dostępności kadry nauczycielskiej i opiekuńczej,
- rozmowy z rodzicami i opiekunami dzieci,
- wyposażenie placówek w środki ochrony osobistej,
- przygotowanie i konsultowanie procedur przyjmowania i odprowadzania dzieci, tworzenie dodatkowych regulaminów i informacji, wzorów niezbędnych do przyjęcia dzieci oświadczeń,
- przygotowania „techniczne”, czyli usuwanie wyposażenia i zabawek trudnych do dezynfekcji, przystawanie pomieszczeń do obecnych warunków.
Placówki pracują w dotychczasowych godzinach od 6:00 do 16:00. W mniejszych grupach, zachowując wszelkie środki ostrożności.

UMiG Pieszyce

Przeczytaj komentarze (12)

Komentarze (12)

A piątek, 15.05.2020 10:04
Czy pani nauczycielka zadbała (zgodnie z wytycznymi GIS) o fartuch ochronny z długimi rękawami? A odpowiedni dystans od podopiecznych? Dobrze, że chociaż środek ochrony osobistej jest (przyłbica).
A sobota, 16.05.2020 11:42
Proszę o to wytyczne, sporny fragment zaznaczony
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY
Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego
z dnia 30 kwietnia 2020 r.
dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3,
wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322, 374 i 567)
Organizacja opieki w podmiocie:
Jedna grupa dzieci powinna przebywać w wyznaczonej i stałej sali (zalecenia dotyczące spożywania posiłków poniżej).
Do grupy przyporządkowani są ci sami opiekunowie.
W grupie może przebywać do 12 dzieci. W uzasadnionych przypadkach za zgodą organu prowadzącego można zwiększyć liczbę dzieci - nie więcej niż 0 2.
Minimalna przestrzeń do wypoczynku, zabawy i zajęć dla dzieci w sali nie może być mniejsza niż 4 rn 2 na 1 dziecko i każdego opiekuna*
* Do przestrzeni tej nie wlicza się pomieszczenia/ń kuchni, zbiorowego żywienia, pomocniczych (ciągów komunikacji wewnętrznej, pomieszczeń porządkowych, magazynowych, higienicznosanitarnych — np. łazienek, ustępów). Nie należy sumować powierzchni sal dla dzieci i przeliczać łącznej jej powierzchni na limit miejsc. Powierzchnię każdej sali wylicza się z uwzględnieniem mebli oraz innych sprzętów w niej się znajdujących.
W sali, w której przebywa grupa należy usunąć przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze itp.) należy je dokładnie czyścić lub dezynfekować.
Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki i z placówki niepotrzebnych przedmiotów lub zabawek.
Należy wietrzyć sale co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
* Należy zapewnić taką organizację pracy, która uniemożliwi stykanie się ze sobą poszczególnych grup dzieci (np. różne godziny przyjmowania grup do placówki, różne godziny zabawy na dworze).
* Opiekunowie powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni podmiotu, wynoszący min. 1,5 m.
Personel pomocniczy oraz kuchenny nie może kontaktować się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
* Rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający dzieci do/z podmiotu mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników podmiotu jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący min. 2 m.
Rodzice mogą wchodzić z dziećmi wyłącznie do przestrzeni wspólnej podmiotu, z zachowaniem zasady - 1 rodzic z dzieckiem na 15 rn 2 .
Do podmiotu może uczęszczać wyłącznie dziecko zdrowe, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
Dzieci do podmiotu są przyprowadzane/ odbierane przez osoby zdrowe.
Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji w warunkach domowych nie wolno przyprowadzać dziecka do podmiotu.
Należy ograniczyć przebywanie osób trzecich w placówce do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności (min. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja rąl<, tylko osoby zdrowe).
Należy zapewnić sposoby szybkiej komunikacji z rodzicami/opiekunami dziecka.
Rekomenduje się zakup termometru, najlepiej bezdotykowego (minimum 1 termometr na 1 grupę).
Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała dziecka jeśli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
Jeśli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z podmiotu.
Zaleca się korzystanie przez dzieci z pobytu na świeżym powietrzu na terenie podmiotu, przy zachowaniu możliwie maksymalnej odległości, zmianowości grup.
Sprzęt na placu zabaw lub boisku powinien być regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeśli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.
Nie należy organizować żadnych wyjść poza teren podmiotu (np. spacer do parku).
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
Przed wejściem do budynku należy umożliwić skorzystanie z płynu dezynfekującego do rąk oraz zamieścić informację o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk przez osoby dorosłe, wchodzące do podmiotu.
Należy dopilnować, aby rodzice/opiekunowie dezynfekowali dłonie przy wejściu, zakładali rękawiczki ochronne oraz zakrywali usta i nos.
Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do podmiotu, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety.
Rekomenduje się monitoring codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych - poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatury, włączników.
Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
A sobota, 16.05.2020 11:56
Cześć dalsza
B sobota, 16.05.2020 11:57
Personel opiekujący się dziećmi i pozostali pracownicy powinni być zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej — jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos, a także fartuchy z długim rękawem (do użycia w razie konieczności np. przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka - adekwatnie do aktualnej sytuacji).
Zaleca się wywieszenie w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych plakatów z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk — instrukcje.
Należy zapewnić bieżącą dezynfekcję toalet.
Gastronomia
Należy wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej, zapewnić korzystanie z innych dystrybutorów przez dzieci pod nadzorem opiekuna; zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostały wskazane na stronie internetowej GIS.
Przy organizacji żywienia (stołówka, kuchnia) w instytucji, obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników, w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe — środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfel<cji stanowisl< pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
l<orzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych, w tym rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłl<ów, czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 600 C lub je wyparzać.
Od dostawców cateringu należy wymagać pojemnil<ów i sztućców jednorazowych.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu podmiotu
Do pracy w podmiocie mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.
Nie należy angażować w zajęcia opiekuńcze pracowników i personelu powyżej 60. rolęu życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi.
Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić obszar, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych.
Należy przygotować procedurę postępowania na wypadek zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19, która powinna uwzględniać minimum następujące założenia: 1. Pracownicy/obsługa podmiotu powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarnoepidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
2. Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
3. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy. Należy wstrzymać przyjmowanie kolejnych grup dzieci, powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
4. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w podmiocie procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
5. Należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadel<.
6. Zaleca się przygotowanie i umieszczenie w określonym miejscu (łatwy dostęp) potrzebnych numerów telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.
Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
Zawsze, w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady.
Załączniki — instrukcje: - mycia rąk https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawid
lowego-my_cia-rak[ - dezynfekcji rąk https://gis.gov.pl/aktualnosci/iak-skute
cznie-dezynfekowac-rece/ - prawidłowego zdejmowania maseczki https://gis.gov.pl/aktualnosci/iak-prawi
dlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczkeł/_ - prawidłowego zdejmowania rękawiczek https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawir
us-iak-prawidlowo-nalozyc-i-zdiac-rekawi
cel
A sobota, 16.05.2020 11:55
Cześć dalsza
piątek, 15.05.2020 11:35
Proszę przeczytać jeszcze raz wytyczne, bo nauczyciel nie ma obowiązku nosić ani przyłbicą ani maseczki ani fartucha. A dystans pracownicy mają zachować, ale między sobą 1,5 metra.
piątek, 15.05.2020 18:31
To prawda ..... Poza tym sam minister zdrowia powiedzial że ani nauczycieli ani dziecko nie muszą nosić maseczek.....a ten cały fartuch z długimi rękawami to ma założyć opiekun który pilnuje dziecka w izolatce, u którego jest podejrzenie zakażenia......
piątek, 15.05.2020 22:29
nierób i pasożyt z kamionkowa do wymiany
piątek, 15.05.2020 20:49
biedne te Pieszyce na końcu świata
czwartek, 14.05.2020 21:02
Widać na załączonym obrazku
czwartek, 14.05.2020 19:56
Ładne Przedszkole, aż miło tam zaprowadzić dzieci......
czwartek, 14.05.2020 16:01
A ile dzieci obecnie uczęszcza do placówek?