Szybkie sposoby na ból gardła: ulga już w kilka minut
Pogoda za oknem nikogo nie oszczędza. Temperatura spada. We znaki daje się zimny wiatr, wilgoć, a niekiedy nawet mróz. Jesień i zima to czas, w którym Twój organizm jest szczególnie narażony na infekcje, a do ich najczęstszych objawów zaliczyć możemy zapalenie błon śluzowych gardła. Sprawdź, jak szybko poradzić sobie z bólem i uczuciem drapania w przełyku.
Przyczyny bólu gardła – dlaczego warto je znać?
Zapalenie może występować jako samodzielna jednostka chorobowa lub wskazywać na inne poważniejsze dolegliwości. Przekrwienie błon śluzowych, dyskomfort w trakcie przełykania i palenie w przełyku to objawy, które pojawiają się najczęściej wtedy, gdy Twój organizm zaatakują wirusy (dotyczy to nawet 80% przypadków zachorowań).
Rzadziej przyczyną bólu gardła może być też infekcja na tle bakteryjnym. Wówczas pojawiają się również włóknikowe naloty i obrzęk migdałków, a węzły chłonne ulegają powiększeniu.
Zdarza się, że ból i trudności z przełykaniem mają podłoże alergiczne. Dotyczy to zarówno uczulenia na produkty spożywcze, jak i dolegliwości towarzyszących alergii wziewnej. Podrażnienie błon śluzowych pojawia się na skutek kontaktu z alergenem.
Drapanie w przełyku i chrypka bywają również częstą bolączką osób pracujących głosem (muzyków, wykładowców, nauczycieli czy trenerów) oraz wrażliwych na nagromadzony w powietrzu smog.
Dlaczego warto znać źródło bólu? Nawet najskuteczniejsze domowe sposoby na jego zwalczanie mają za zadanie jedynie załagodzić nieprzyjemne objawy. Aby uporać się z przyczyną zapalenia, konieczne może okazać się przyjęcie odpowiednich leków zalecanych przez specjalistę. W przeciwnym wypadku symptomy mogą nawracać, a nawet ulec nasileniu.
Jak szybko załagodzić ból gardła?
W przypadku męczącego bólu gardła koniecznie musisz pamiętać o regularnym nawodnieniu. Picie wody lub delikatnych herbat pozwala zachować odpowiednie nawilżenie podrażnionych błon śluzowych. Poza tym terapię zalecaną przez lekarza warto wspierać za pomocą sprawdzonych i bezpiecznych środków. Oto kilka z nich!
Tabletki na ból gardła
Skutecznym sposobem na poradzenie sobie z chrypką i uczuciem drapania w przełyku jest sięgnięcie po tabletki do ssania na gardło. Pastylki o owocowym lub ziołowym smaku skutecznie zwalczają bakterie i wirusy, dzięki zawartości dwóch popularnych środków antyseptycznych: aktywnego alkoholu 2,4-dichlorobenzylowego oraz amylometakrezolu.
Zależy Ci na produkcie o naprawdę intensywnym działaniu? Najmocniejsze tabletki na gardło bez recepty zawierają zwykle znieczulający flurbiprofen – niesteroidowy środek przeciwzapalny i przeciwbólowy. Znajdziesz go np. pastylkach do ssania Strepsils Intensiv.
Warto też wiedzieć, że chociaż większość produktów tego typu powstała, aby łagodzić objawy infekcji, to w dobrych sklepach znajdziesz też tabletki nawilżające gardło. Ich skład został dopasowany specjalnie do potrzeb osób zmagających się z podrażnieniem błon śluzowych ze względu na długotrwałą pracę głosem lub alergię. W tej roli sprawdzi się np. Vocaler lub Tymianek i Podbiał w pastylkach. W poszukiwaniu produktu dopasowanego do Twoich potrzeb sprawdź tabletki na gardło w aptece Nowa Farmacja.
Napar z szałwii
Wśród sprawdzonych metod naszych mam, świetnym sposobem na odczucie ulgi w bólu gardła jest płukanka z szałwii. Odznacza się działaniem przeciwzapalnym i odkażającym. Okazuje się szczególnie pomocna przy anginie (infekcji bakteryjnej) oraz chrypce. Gardło należy płukać co trzy godziny, świeżym i wystudzonym naparem z suszonej szałwii. Korzystne działania wykazuje również płukanka z kory dębu lub rumianku.
Łyżka miodu do herbaty
Naturalny miód odznacza się działaniem bakteriobójczym, które zawdzięczamy enzymom, wytwarzanym przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie znajdziemy dezynfekujący i przeciwwirusowy nadtlenek wodoru oraz substancje antybiotyczne – lizozym i apidycynę. Dzięki kombinacji dobroczynnych składników zawartych w miodzie już jedna łyżka dodana do ostudzonej herbaty może przynieść znaczącą ulgę i zadziałać jak lek na ból gardła. Co więcej, bardzo dobrze smakuje!