Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie

piątek, 31.3.2017 19:00 5387 2

31 marca 2017 r. w naszej szkole odbyły się dla młodzieży gimnazjalnej Warsztaty Kulinarne przygotowane przez naszych uczestników pod okiem wychowawców pani   Jadwigi Umińskiej i  Małgorzaty Legan. Pokazy gotowania na żywo i przedstawienie szkoły  od kuchni to świetny sposób na promowanie szkoły , w tym szkolnictwa zawodowego. W ostatnim czasie szkoły zawodowe  nie cieszyło się zbytnim zainteresowaniem, być może  taki sposób ukazania  kunsztu kucharza zaciekawi na tyle naszych młodych ludzi, że zdecydują się na dalsze kształcenie właśnie w tej szkole widząc perspektywy rozwoju i możliwości zdobycia zawodu pod okiem wykwalifikowanej całej kadry. Hitem dnia była przygotowana  zupa pokrzywowa, której musieli spróbować wszyscy  ( mniam, mniam… ). Polacy jak widać to bardzo zaradny naród, nic się nie zmarnuje J. Trzeba dodać, że program nawiązywał do zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy i pozostałe potrawy były już tradycyjne czyli jajka nadziewane farszem pieczarkowym, tulipany z jaj, drożdżowe babeczki i schab ze śliwką. Takie wspaniałe potrawy będą przygotowywali nasi uczniowie, a fachu tego mają szansę nauczyć się w szkole zawodowej. Spora część gimnazjalistów zapewne wybierze właśnie szkołę branżową, bowiem na fachowców stawia nasze społeczeństwo.

Tekst : Jadwiga Hajduk-Stalica – wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów

Przeczytaj komentarze (2)

Komentarze (2)

niedziela, 02.04.2017 21:23
co to jest oni nie mają pojęcia o świętach nauczyciele...
AŁTOR niedziela, 02.04.2017 11:36
CZA BYŁO ZAPROSIĆ JAROSŁAWA. ON JEST I KÓHAŻEM IV ER