12 potraw: Co według tradycji powinno znaleźć się na wigilijnym stole?
Wigilia Bożego Narodzenia nie jest ani ustawowo dniem wolnym od pracy, ani świętem. W niektórych krajach w ogóle nie jest obchodzona. W Polsce jednak ten dzień kojarzy się z najbardziej uroczystym świętowaniem. Większość rodzin zasiada do wspólnej kolacji, łamie się opłatkiem, śpiewa kolędy, a pod pięknie ozdobioną choinką czekają prezenty.
Doskonale znanym zwyczajem towarzyszącym świętowaniu tego dnia jest zaserwowanie 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Pierwotnie symbolizowały one 12 miesięcy w roku, za które domownicy dziękują Bogu. Współcześnie zakorzeniona jest symbolika 12 apostołów, z którym Jezus zasiadł do wspólnej wieczerzy.
Mimo tego, że wigilijny stół ugina się od obfitości, to w Polsce przyjęła się tradycja, że 24 grudnia jest dniem postnym, a co za tym idzie, nie spożywa się wówczas potraw mięsnych. Jednak ile gospodarstw, tyle zwyczajów.
Podążając za tradycją prezentujemy 12 potraw, które powinny zostać zaserwowane podczas wigilijnej wieczerzy:
1. Barszcz czerwony z uszkami
2. Kapusta z grzybami
3. Karp
4. Pierogi z kapustą i grzybami
5. Śledzie
6. Zupa grzybowa
7. Kutia/kluski z makiem/makowiec
8. Chleb
9. Sałatka jarzynowa/ziemniaczana
10. Kompot z suszu
11. Piernik
12. Paszteciki/gołąbki z kapustą
Lista 12 powyższych tradycyjnych potraw pochodzi z różnych źródeł, ale bez wątpienia specjały takie jak barszcz z uszkami, pierogi i karp jako dania główne oraz makowiec bądź pierniki na osłodę królują w większości polskich domów.
Czy za poszczególnymi potrawami kryje się symbolika?
Każda z potraw posiada również własną symbolikę. Są to głównie oznaki szczęścia, dobrobytu, zdrowia i innych cech związanych z dostatkiem i powodzeniem. Barszcz czerwony symbolizuje powodzenie i długowieczność. Wierzy się również, że buraki dodają urody. Kapusta zawarta w różnych daniach jest symbolem dostatku, zdrowia i szczęścia. Ryby to oznaka odrodzenia, długowieczności i płodności w rodzinie. Odnoszą się do narodzin i zmartwychwstania Chrystusa. Grzyby zawarte w różnych potrawach stanowią symbol dostatku i bogactwa. Przynosić mają szczęście i zapewniać zdrowie. Mak będący składnikiem w makowca czy kutii symbolizuje dostatek i płodność ziemi. Urodzaj i płodność symbolizuje także groch, który jest podawany np. z kapustą. Chleb to symbol wspólnoty, mądrości i dobrobytu. Pierogi natomiast według wierzeń są daniem, którego zjedzenie ma dodać siły i nadprzyrodzonych mocy w kolejnym roku.
Oczywiście ze względu na ogromną popularność zwyczajów wigilijnych, te podane przez nas mogą się różnić od tych, z którymi jesteście zaznajomieni. Obecnie istnieje wiele źródeł informacji na ten temat, a tradycje różnią się chociażby w zależności od regionu czy zwyczajów przyjętych w poszczególnych rodzinach.
Życzymy Państwu obfitości na wigilijnym stole, wesołych, zdrowych i pogodnych świąt spędzonych w rodzinnym gronie.
Redakcja DOBA.PL
grafika: iStock
Dodaj komentarz
Komentarze (0)