Jak funkcjonują pieszyckie placówki?

czwartek, 14.5.2020 14:00 5531 12

Od poniedziałku, 11 maja najmłodsi mieszkańcy Gminy Pieszyce wrócili do Żłobka Miejskiego nr 1 i Przedszkola Publicznego nr 2. Po blisko dwumiesięcznej przerwie spowodowanej koronawirusem nie wszystkie dzieci wróciły do placówek.

Otwarcie obu placówek możliwe już było 6 maja, jednak burmistrz Pieszyc, Dorota Konieczna – Enoezl nie zdecydowała się na ten krok, wszystko ze względu na bezpieczeństwo dzieci i pracowników. Przed otwarciem zarówno Żłobka Miejskiego nr 1, jak i Przedszkola Publicznego nr 2 należało poddać pomieszczenia ogólnej dezynfekcji, przeszkolić kadrę, a także zapewnić jej sprzęt ochrony osobistej.
Przygotowania do otwarcia żłobka i przedszkola trwały ponad tydzień, a zakres pracy był szeroki, obejmowałam m.in.:
- kontakt z dyrektorami i kierownikami placówek i analizowanie dostępności kadry nauczycielskiej i opiekuńczej,
- rozmowy z rodzicami i opiekunami dzieci,
- wyposażenie placówek w środki ochrony osobistej,
- przygotowanie i konsultowanie procedur przyjmowania i odprowadzania dzieci, tworzenie dodatkowych regulaminów i informacji, wzorów niezbędnych do przyjęcia dzieci oświadczeń,
- przygotowania „techniczne”, czyli usuwanie wyposażenia i zabawek trudnych do dezynfekcji, przystawanie pomieszczeń do obecnych warunków.
Placówki pracują w dotychczasowych godzinach od 6:00 do 16:00. W mniejszych grupach, zachowując wszelkie środki ostrożności.

UMiG Pieszyce

Przeczytaj komentarze (12)

Komentarze (12)

A piątek, 15.05.2020 10:04
Czy pani nauczycielka zadbała (zgodnie z wytycznymi GIS) o fartuch...
A sobota, 16.05.2020 11:42
Proszę o to wytyczne, sporny fragment zaznaczony GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY Wytyczne przeciwepidemiczne...
A sobota, 16.05.2020 11:56
Cześć dalsza
B sobota, 16.05.2020 11:57
Personel opiekujący się dziećmi i pozostali pracownicy powinni być zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej — jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos, a także fartuchy z długim rękawem (do użycia w razie konieczności np. przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka - adekwatnie do aktualnej sytuacji). Zaleca się wywieszenie w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych plakatów z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk — instrukcje. Należy zapewnić bieżącą dezynfekcję toalet. Gastronomia Należy wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej, zapewnić korzystanie z innych dystrybutorów przez dzieci pod nadzorem opiekuna; zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostały wskazane na stronie internetowej GIS. Przy organizacji żywienia (stołówka, kuchnia) w instytucji, obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników, w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe — środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfel<cji stanowisl< pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców. l<orzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych, w tym rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłl<ów, czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 600 C lub je wyparzać. Od dostawców cateringu należy wymagać pojemnil<ów i sztućców jednorazowych. Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu podmiotu Do pracy w podmiocie mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną. Nie należy angażować w zajęcia opiekuńcze pracowników i personelu powyżej 60. rolęu życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi. Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić obszar, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych. Należy przygotować procedurę postępowania na wypadek zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19, która powinna uwzględniać minimum następujące założenia: 1. Pracownicy/obsługa podmiotu powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarnoepidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem. 2. Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa. 3. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy. Należy wstrzymać przyjmowanie kolejnych grup dzieci, powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń. 4. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w podmiocie procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.). 5. Należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadel<. 6. Zaleca się przygotowanie i umieszczenie w określonym miejscu (łatwy dostęp) potrzebnych numerów telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych. Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym. Zawsze, w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady. Załączniki — instrukcje: - mycia rąk https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawid
lowego-my_cia-rak[ - dezynfekcji rąk https://gis.gov.pl/aktualnosci/iak-skute
cznie-dezynfekowac-rece/ - prawidłowego zdejmowania maseczki https://gis.gov.pl/aktualnosci/iak-prawi
dlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczkeł/_ - prawidłowego zdejmowania rękawiczek https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawir
us-iak-prawidlowo-nalozyc-i-zdiac-rekawi
cel
A sobota, 16.05.2020 11:55
Cześć dalsza
piątek, 15.05.2020 11:35
Proszę przeczytać jeszcze raz wytyczne, bo nauczyciel nie ma obowiązku...
piątek, 15.05.2020 18:31
To prawda ..... Poza tym sam minister zdrowia powiedzial że...
piątek, 15.05.2020 22:29
nierób i pasożyt z kamionkowa do wymiany
piątek, 15.05.2020 20:49
biedne te Pieszyce na końcu świata
czwartek, 14.05.2020 21:02
Widać na załączonym obrazku
czwartek, 14.05.2020 19:56
Ładne Przedszkole, aż miło tam zaprowadzić dzieci......
czwartek, 14.05.2020 16:01
A ile dzieci obecnie uczęszcza do placówek?