Piława Górna: piramida życia

środa, 5.7.2017 17:45 1205 0

Prawidłowa dieta może zmniejszyć częstotliwość występowania zmian chorobowych, a nawet odwrócić już zaistniałe. Seniorzy z Piławy Górnej już wiedzą, jak odżywiać się z pożytkiem dla zdrowia.

Drugie spotkanie z dietetyczką Magdaleną Otto* przyniosło wiele dobroczynnych rozstrzygnięć. Członkowie Klubu Seniora „Radość” odczuwali bowiem niedosyt po poprzednim. Trudno się dziwić, skoro nawet w powiedzeniu „jesteś tym, co jesz” nie ma cienia przesady. Jak się okazało, istnieje związek pomiędzy metabolizmem a rozwojem komórek. Niedawno naukowcy dowiedli, że sekwencje DNA dopasowują się w pewien sposób do diety.

- Z wiekiem przestajemy przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy. Nawyki żywieniowe wpojone w młodości nie odpowiadają potrzebom osób starszych. Organizm po sześćdziesiątym roku życia spowalnia pracę, a sposób żywienia zaczyna mieć ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dzięki zmniejszeniu spożycia niewłaściwych produktów i zwiększeniu pożądanych można obniżyć częstotliwość występowania zmian chorobowych, a w niektórych wypadkach odwrócić już zaistniałe. Dlatego tak ważna jest regularność posiłków i „piramida żywieniowa” – tłumaczyła Magdalena Otto.

Dietetyczka chętnie dzieliła się wiedzą i doświadczeniem. W życzliwy sposób  przekonywała do poważnego potraktowania wyników testu na niedowagę i otyłość, jaki przeprowadzili uczestnicy spotkania.  Wskaźnik BMI okazał się dla seniorów motywujący.

*Magdaleną Otto - dietetyk kliniczny wyspecjalizowany w dietoterapii i leczeniu żywieniowym. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie z dietetyki na Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy oraz studia podyplomowe z żywienia klinicznego w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Jagiellońskiego. Uczestniczyła w pracy SKN Żywienia Klinicznego przy Katedrze Anestezjologii i Intensywnej Terapii, gdzie prowadziła badania nad zmianami smaku u dzieci w trakcie chemioterapii. Wiedzę i doświadczenie zdobywała podczas licznych praktyk oraz pracy w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. dr. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy, jednym z największych zespołów żywieniowych w Polsce.

Źródło: UM Piława Górna

Dodaj komentarz

Komentarze (0)